2 évnél régebbi cikk

Bonanza, Right Said Fred és a Genesis nem létező tánctudása – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Genesis
Bonanza, Right Said Fred és a Genesis nem létező tánctudása – Ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Az Egyesült Államokban a Right Said Fred, a németeknél a Das Boot és a Nirvana klasszikusa, itthon a Bonanza volt a legnépszerűbb, de sokakat elvarázsolt Shanice mosolya és Phil Collins nem létező tánctudása is. Ezeket hallgattuk 1992 februárjában.

A megszokott menetrendet tartja zenei időutazásunk masinája, első állomásként Nagy-Britannia kislemezlistájának, a UK Top 40-nak legjobbjait nézzük át. 1992 februárját az előző hónapot a csúcson záró Wet Wet Wet kezdte az élen, a skót pop-rock banda negyedik albumáról harmadik kislemezként érkező „Goodnight Girl” négy héten keresztül, egészen február közepéig állt az élen.

Az urakat később hölgyek váltották az élen, befutottak ugyanis a neves drámaíró lánytestvérei, vagyis a Shakespears Sister és a „Stay”. Talán kevesen tudják, de a duót a népszerű Bananarama egyik tagja, Siobhan Fahey hívta életre, hozzá társult az amerikai zenész, Marcella Detroit.

A páros nagy népszerűségnek örvendett a ködös Albionban, összesen hat nótájuk jutott fel a brit kislemezlistára, ezek közül három a Top10-be is odaért. Listavezetővé azonban csak a „Stay” tudott válni, ezzel a dallal azonban óriási sikert ért el a kettős. A Shakespears Sister és legismertebb szerzeményük összesen nyolc héten állt a UK Top40 élén!

A Shakespears Sister mögött egy másik hölgy volt az, aki a második helyig jutva igen komoly elismeréseket gyűjtött be. Az illető énekesnő nem volt más, mint Shanice, vagyis Shanice Lorraine Wilson. Az amerikai énekes-dalszerző, színésznő és táncos Shanice pályafutásához egy dal kapcsolódott hozzá igen szorosan, ez pedig az „I Love Your Smile”, mely a tengerentúlon és Nagy-Britanniában is a második helyig jutott. Az „I Love Your Smile” a helyezéseken felül egy igen értékes elismerést is hozott a napjainkban már 48 esztendős énekesnőnek, 1993-ban ugyanis ezért a nótáért Shanice megkapta a Grammy-díjat a legjobb női R&B énekesnőként.

A brit lista élbolyában még olyan kiváló muzsikák tűntek fel 1992 februárjában, mint Michael Jackson és a „Remember The Time”, a The Temptations és a „My Girl”, vagy épp az Opus III és az „It’s A Fine Day”. Utóbbi nóta előadója, az Opus III egy kezdetben még más néven futó, az Opus III elnevezéssel 1992 és 1994 között aktív brit dance-csapat volt, mely remek érzékkel dolgozta fel Edward Barton angol költő és zenész 1983-as szerzeményét. Az Opus III tagjai, az énekesnő Kirsty Hawkshaw és a producer/zeneszerző/zenész hármas, Kevin Dodds, Ian Munro és Nigel Walton később külön utakon is szép sikereket értek el, Kirsty Hawkshaw például a kétezres évek elejéig olyan feltörekvő titánok dalaihoz kölcsönözte a hangját, mint az Orbital vagy épp Tiësto.

Németországban, az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyébe nem volt ennyire nagy mozgás 1992 februárjában. Sőt, az élen egyáltalán semmi mozgás nem volt, az esztendő első havában csúcsra kerülő techno-klasszikus, az U96 legnagyobb slágere, a „Das Boot” ugyanis 13 héten át, január végétől egészen április végéig megőrizte az első helyet. Az Alex Christensen, Ingo Hauss, Helmut Hoinkis és Hayo Lewerentz összetételű U96 egyébként később további öt nótával jutott be a Top10-be, de egyik másik dal sem lett még csak dobogós sem.

A U96 mögött a második helyre az egy hónappal korábban a tengerentúlon első helyig menetelő Nirvana és a banda klasszikus nótája, a „Smells Like Teen Spirit” futott be. A tragikus sorsú Kurt Cobain és együttese hosszú ideig ostromolta az Offizielle Deutsche Charts csúcsát, összesen négy héten át volt második, ám a legmagasabb pozíció elérhetetlen maradt számukra.

Hasonlóképpen járt az elektronikus tánczene brit ősbandája, a The KLF, mely egy hónappal korábban a brit listákon aratott nagy sikereket. Bill Drummond (alias King Boy D) és Jimmy Cauty (alias Rockman Rock) a legendás „The White Room” című album aktuális sikerével, a „Justified And Ancient” című dallal Németországban is dobogós lett, a tragikusan fiatalon elhunyt Tammy Wynette remek énekhangjával megkoronázott nóta három héten át tanyázott a dobogó legalsó fokán.

Természetesen a dobogósok mögött is nagy volt a mozgolódás. Feltűnt az első tízben a Snap! és a „Colour Of Love”, az Army Of Lovers és az „Obsession”, valamint a Ten Sharp és a „You”.

Érdekes módon az öreg kontinens többi országa ezúttal nem követte az iránymutató brit és német kislemezlistát, az ottani listavezetőkhöz képest ezekben az országokban más dalok jutottak a csúcsra. ilyen nóta volt két legendás énekes közös dala, George Michael és Elton John máig népszerű kettőse, a „Don’t Let The Sun Go Down On Me”. A dal első helyen állt Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, de vezette az Eurochart Hot100 slágerlistáját is.

Érdekes módon 1992 februárjának közepén az európai rádiók játszási listáján, az European Hit Radio Top40 élén egy olyan dal állt, mely abban az adott héten nem vezette egyetlen ország kislemezeladási rangsorát sem. Ez a dal nem volt más, mint a Genesis és az „I Can’t Dance”.

Phil Collins és bandája zseniálisat alkotott a dallal, mely második kislemezként jelent meg az együttes tizennegyedik, a dallal összecsengő névre keresztelt, „We Can’t Dance” elnevezésű albumról. Az „I Can’t Dance” könnyed, humoros hangvétele nagyban hozzájárult az album elsöprő sikerének, világszerte 2 millió példányt adtak el belőle.

Ugorjunk egy kontinensnyit, nézzük, mik voltak a nagy slágerek 1992 februárjában az Egyesült Államokban, a Billboard Hot100 slágerlistáján. Az előző hónap listavezetője, az Color Me Badd és az „All 4 Love” az esztendő második havának beköszöntével elbúcsúzott az első helytől, melyet egy hét erejéig a fentebb már megidézett duó, George Michael és Elton John dala, a „Don’t Let The Sun Go Down On Me” szerzett meg. A páros azonban gyorsan elköszönt a magaslati levegőtől, jött ugyanis az addigra a világ többi részét már meghódító Right Said Fred és az „I’m Too Sexy”, mely három héten át megőrizte első pozícióját.

Természetesen az extravagáns trió mögött nagy volt a tülekedés, a legjobbak között feltűnt többek között a briteknél is hódító Shanice és az „I Love Your Smile”, Prince és a „Diamonds And Pearls”, valamint a Heavy D And The Boyz és az „Is It Good To You”.

Utazásunk végén térjünk haza, nézzük, mik volt a nagy slágerek hazánkban 1992 februárjában. A MAHASZ lemezeladási adataiból látszik, hogy a piac bebetonozódott karácsony után, az év eleje kevés mozgást hozott a hazai albumlistán. Jelentős megindulást a Top10-en belül csak a Bonanza Banzai tudott generálni, melynek sorrendben negyedik albuma, az „A Pillanat Emlékműve” néven megjelent kazetta és vinyl új erőre kapott 1992 februárjában. Az olyan kiváló dalokat, mint a „Valami Véget Ért” is felvonultató album végül több mint 50 000 eladott példányszámmal aranylemez lett.

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1992 februárjában, egy hónap múlva 1992 márciusának zenei felhozatalát vesszük nagyító alá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek