2 évnél régebbi cikk

Berobbant a Nirvana, a Cypress Hill és a U96 – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Berobbant a Nirvana, a Cypress Hill és a U96 – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

A Nirvana a rock, a Cypress Hill a hip-hop, a U96 a techno világába hozott új hangzást, de nagy slágerekkel hasított a Wet Wet Wet, Michael Jackson és a The KLF is, itthon pedig a Republic volt a kedvenc – ezeket hallgattuk 1992 januárjában.

Bevált receptünkön 2022-ben sem változtatunk, utazásunkat továbbra is az Egyesült Királyságban kezdjük, nézzük, melyek volt a legnagyobb kedvencek 1992 első havában. Az esztendőt az előző hónapban élre ugró Queen és az „Innuendo” című album nyolcadik kislemezeként kiadott „These Are the Days of Our Lives” kezdte az élről.

A Freddie Mercury 1991. november 24-én bekövetkezett halála után alig három héttel csúcsra jutó dal az új esztendő harmadik hetében aztán elköszönt az első helytől, melyet a Wet Wet Wet foglalt el a „Goodnight Girl” című dallal.

Az 1982-ben alakult skót pop-rock banda, a Wet Wet Wet összesen nyolc stúdióalbumot adott ki, a sorban a negyedik a „High On The Happy Side” volt. Ennek az albumnak a harmadik kislemezeként jelent meg a „Goodnight Girl”, mely az együttes három Nagy-Britanniában csúcsra jutó nótájának egyike.

A dallal kapcsolatban két érdekesség: az egyik, hogy a banda fent említett három, brit listavezető pozícióig jutó nótája közül két feldolgozás mellett ez az egy számított teljesen saját szerzeménynek. A másik, hogy a dalt a Wet Wet Wet alapítótagja, Graeme Clark szerezte, a nótát akkori barátnőjének ajánlva, akinek kilétére azonban soha nem derült fény.

A januári listavezetők mögött két olyan nóta nyomult, mely egyaránt elérte a dobogót. Az egyik ilyen a népszerű, ám botrányairól híres The KLF, az elektronikus tánczenében a kilencvenes évek elejét meghatározó legendás duó, Bill Drummond (alias King Boy D) és Jimmy Cauty (alias Rockman Rock) a legendás „The White Room” című album aktuális sikerével, a „Justified  & Ancient” című dallal meneteltek egészen a UK Top40 második helyéig.

A dalban partnerük volt a legendás amerikai country-énekes, az 1998-ben, mindössze 55 évesen elhunyt Tammy Wynette.

Markáns dallal jelentkezett 1992 januárjában műfaj másik koronázott királya, a The Prodigy is. A fiúk nevét még csak épp kezdte megtanulni a brit közönség, addig ugyanis mindössze egy listás daluk volt, az „Everybody On The Place” azonban rögtön feltette a csapatot a brit slágerlista-térképre.

A dal a második kislemez volt a The Prodigy debütáló albumáról, és az „Experience” névre keresztelt korong egyben a világhírnév felé is elindította a Liam Howlett vezette csapatot.

A fentieken kívül is remek dalok tűntek fel a Top10-ben 1992 januárjában. Ilyen volt Kylie Minogue és a „Give Me Just A Little More Time”, Hammer és az „Addams Groove” vagy épp a 2 Unlimited és a „Twilight Zone”.

Németországban 1992 januárjában sokáig nem volt nagy mocorgás a dobogón, az Offizielle Deutsche Charts élén egészen a hónap végéig őrizte első helyét a Salt-N-Pepa, mely a „Let’s Talk About Sex” című dallal összesen kilenc héten át őrizte listavezető pozícióját.

Mögötte nyolc héten át Michael Jackson és a „Black Or White” állt a második helyen, vagyis ez a két nóta betonbiztos kedvencnek számított.

1992 januárjának utolsó hetében aztán egy periszkóp tűnt fel az Offizielle Deutsche Charts tengerén, a periszkóppal együtt pedig hamarosan egy ellenállhatatlan tengeralattjáró is felszínre emelkedett. Sokan már bizonyára tudják, hogy az U96 első slágere, a „Das Boot” vette át a listavezető címét Németországban.

Az Alex Christensen, Ingo Hauss, Helmut Hoinkis és Hayo Lewerentz alapított eurodance formáció rögtön az első slágerével eljutott a legmagasabb pozícióba, a fiúk ugyan később 16 további dallal is feltűntek a német slágerlistán, ám újabb első helyet elérő slágerrel már nem tudtak kirukkolni.

A „Das Boot” elsöprő sikert hozott számukra Németországban, a dal 13 héten át, január végétől egészen április végéig nem mozdult el a legmagasabb pozícióból!

Természetesen további kiváló muzsikák is ott voltak 1992 januárjában az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyében, ilyen volt például a Genesis és a „No Son Of Mine”, a Snap! és a „Colour Of Love”, valamint a Ten Sharp és a „You”.

Ugorjunk át a tengerentúlra, ahol a Billboard Hot100 élén hosszú ideig nem volt változás az újesztendő beköszöntének ellenére sem. A decembert az első helyen töltő Michael Jackson és a „Black Or White” egészen 1992 januárjának végéig őrizte első helyét, összesen hét hetet töltve a Hot100 legmagasabb pozíciójában.

Michael Jackson uralmát aztán végül a Color Me Badd tudta megtörni, a korszak kedvelt tengerentúli csapata az „All 4 Love” című dallal ugrott az élre. A nóta (melyhez felhasználták Mad Lads 1961-es, "Patch My Heart" című dalának néhány részletét is) még 1991-ben mérsékelt sikereket ért el Európában, 1992 januárjában azonban listavezető lett az Egyesült Államokban.

Természetesen az első helyezettek mögött is remek nóták sorakoztak 1992 első havában a Billboard Hot100 listáján. Ott volt a Nirvana is, a banda debütáló, „Nevermind” címet viselő albumának első kislemezével. A „Smells Like Teen Spirit” ugyan csak a hatodik helyig jutott, ám végül így is halhatatlan nótává nőtte ki magát. A Rolling Stone magazin által 2004-ben összeállított minden idők 500 legjobb dalának listáján a 9. helyen szerepelt.

Ami a tengerentúli raplistát illeti, itt is volt mozgás rendesen az újév első hónapjában. A leghallgatottabb a Cypress Hill „The Phuncky Feel One" című dala volt, mely a második kislemez volt az 1988-ban alakult Cypress Hill hasonló című debütáló albumától.

Mondhatjuk úgyis, a „The Phuncky Feel One" az egyik első lépése volt a világhírnév felé az akkor még csak B-Real, Sen Dog és DJ Muggs alkotta bandának. A Cypress Hill azóta fogalom lett a hip hop világában, 1992 első havában azonban még csak egy feltörekvő rapformációnak számítottak a fiúk.

Utazásunk végén hazatérünk, nézzük, mi volt a helyzet Magyarországon a MAHASZ lemezeladási listáján! Ugyan még 1991-ben jelent meg a Republic hivatalosan harmadik, valóságban azonban második nagylemeze (a sorban második album egy jogi vita miatt csakis dobszólókat tartalmazott), a „Hoppá-Hoppá” 1992 elején futott be igazán.

Az album végül a második helyig jutott el a lemezeladási listán, ráadásként pedig az „Év Hazai Rockalbuma” kategóriában hozott egy Arany Zsiráf-jelölést is a bandának. Ez persze nem csoda, hiszen kiváló dalok jellemezték ezt a korongot, az egyik legnagyobb sláger végül a „Szeretni valakit valamiért” című ballada lett.

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1992 januárjában, egy hónap múlva 1992 februárjának zenei felhozatalát vesszük nagyító alá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek