2 évnél régebbi cikk

Szandi, Queen, Jacko és a Salt-N-Pepa – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Szandi, Queen, Jacko és a Salt-N-Pepa – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Itthon a lemezboltokban és a filmvásznon is tarolt Szandi és a Szerelmes Szívek, miközben külföldön a Queen, George Michael, Elton John, CeCe Peniston, Michael Jackson és a Salt-N-Pepa vitte el a show-t – ezek voltak a legnagyobb slágerek 1991 decemberében.

Nem változatunk jól bevált útvonalunkon, első állomásunk Nagy-Britannia, nézzük, hogy festett a UK TOP40 élmezőnye 1991 decemberében. Ha valaki arra számít, hogy habos-babos karácsonyi nóták tömege lepte el az év utolsó hónapjában a britek kislemezlistáját, az csalódni fog. Az előző hónapot az élen záró Michael Jackson és az 1991 novemberében megjelent „Dangerous” című album első kislemez sikere, a „Black Or White” ugyan elköszönt az első helytől, ám azt nem egy karácsonyi témájú nóta, hanem új belépőként rögtön a csúcson nyitva két másik legenda közös nótája foglalta el.

Elton John és George Michael közös daláról, a „Don’t Let The Sun Go Down On Me” című slágerről van szó. A dalt eredetileg Elton John énekelte fel még 1974-ben a „Caribou” című albumra. 1985-ben aztán Elton John és George Michael közösen énekelte el a nótát a Live Aid koncerten, 1991-ben pedig a páros kicsit felújította a dalt és újra kiadta, ami telitalálatnak bizonyult. Nagy-Britanniában két héten át vezette a slágerlistát és összesen hat héten keresztül ott volt a legnépszerűbb 10 nóta között.

December közepén aztán a legendákat legendák váltották, jött ugyanis a Queen és elfoglalta a brit kislemezlista első helyét. Freddie Mercury és társai abban az évben, 1991-ben adták ki az „Innuendo” című albumot, melyről nyolcadik(!) kislemezként jött ki a „These Are the Days of Our Lives” című dal. A nótát az együttes dobosa, Roger Taylor jegyezte, a remek dal mellé pedig a kislemezre felkerült a Queen egy régi, 1975-ös gigaslágere, a „Bohemian Rhapsody”. A „These Are the Days of Our Lives” egy örök klasszikussal megtámogatva tarolt a brit listán, öt hétig el sem mozdult az első helyről.

Ebben nagy szerepe volt annak, hogy Freddie Mercury 1991. november 24-én bekövetkezett halála után alig három héttel ugrott az első helyre a kislemez, melyre a legendás énekes halálát követően sokan egészen másképp tekintettek, mint azt megelőzően.

Ahogy az egyik szakíró megfogalmazta: „Bizonyos szempontból ez a merengő, sóvárgó ballada egy mézédes, szentimentális dalocska, amely meglehetősen sekélyes, céltalan, és nem is tipikus Queen szám. Ám az adott körülmények között úgy kell tekinteni a dalra, hogy az nem más, mint egy maradandó tiszteletadás egy olyan embernek, aki egész életét az előadóművészetnek szentelte”.

Természetesen a fentieken kívül is remek dalok tűntek fel a brit listán 1991 decemberében, ilyen volt Hammer és az „Addams Groove”, a Right Said Fred és a „Don’t Talk Just Kiss” és Simply Red és a „Stars”.

Ugorjunk tovább Németországba, ahol az Offizielle Deutsche Charts élén sem egy klasszikus karácsonyi nóta töltötte a decembert az első helyen. A világ számos slágerlistáját már korábban meghódító Salt-N-Pepa, vagyis Salt (Cheryl James), Pepa (Sandra Denton) és DJ Spinderella (Deidra Roper) még 1991 novemberében lépett a trónra Németországban a „Let’s Talk About Sex” című dallal, az elsőségüket pedig kilenc héten át meg is tartották a lányok, így a decembert az első napjától az utolsóig a No.1 pozícióban töltötték.

Az állandóság a német slágerlista második helyén is lemérhető volt, ide ugyanis 1991 decemberének elején fellépett a korábbi angol listavezető, Michael Jackson és a „Black Or White”. A kiváló nóta a németeknél ugyan nem érte el az első helyet, azonban a második pozíciót nem kevesebb, mint nyolc héten ár őrizte.

Érdekesség, hogy a pop királyának ez már a 21. slágerlistás dala volt Németországban, ám az első helyet nem sikerült elérnie, a „Black Or White” már a negyedik dala volt a „Billie Jean”, a „Beat It” és a „I Just Can’t Stop Loving You” után, mely a német kislemezlista második helyéig jutott. Michael Jackson számára az első németországi listavezető titulus végül 1995-ben jött össze, az „Earth Song” volt Jacko első csúcsra jutó nótája a német kislemezlistán.

Persze további remek dalok is feltűntek a német listán 1991 decemberében, ilyen volt Rozalla és az „Everybody’s Free (To Feel Good)”, valamint az Army Of Lovers és a „Crucified”.

Ami az öreg kontinens többi országát illeti, Michael Jackson és a „Black Or White” az első helyen állt Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban, Dániában, Norvégiában és Svájcban, míg a Salt-N-Pepa és a „Let’s Talk About Sex” ült a trónon Ausztriában. A európia rádiós játszási listát is Michael Jackson vezette, mögötte azonban ott volt szorosan az Európa számos országában remekül teljesítő Lisa Stansfield és a „Change”.

Nem árulunk el nagy meglepetést, Michael Jackson és a „Black Or White” az Egyesült Államokban, a Billboard Hot100 slágerlistáján is az első helyen állt 1991 decemberében. Mögötte persze nagy volt a tülekedés, óriási sikert aratott például az akkor debütáló énekesnő, CeCe Peniston első slágere, a „Finally”.

A remek nóta – mely idővel a kilencvenes évek egyik dance-klasszikusává nemesedett – 1991-ben a tengerentúlon kimondottan sikeres volt, CeCe Peniston ugyan később is kijött remek nótákkal, ám már nem tudtam megismételni a „Finally” sikereit.

 Ami a további slágereket illeti, olyan dalok tűntek fel 1991 decemberében a Billboard Hot100 élmezőnyében, mint Hammer és a „2 Legit 2 Quit”, a Color Me Badd és az „All 4 Love”, vagy épp Mariah Carey és a „Can’t Let Go”.  

Ami a tengerentúli hip hop listát illeti, annak első helyét Christopher Reid és Christopher Martin, vagyis a Kid ’N Play foglalta el az "Ain't Gonna Hurt Nobody" című dallal. A duó már 1986-ban kiadta első kislemezét, a siker azonban a nyolcvanas évek végén köszöntött be, a Kid ’N Play két dalával is elérte az amerikai rap lista első helyét.

A páros legsikeresebb dala kétség kívül az "Ain't Gonna Hurt Nobody" volt, mely nem csak a rap listán bizonyult sikeresnek, a Billboard Hot100 listáján is feltűnt. Később a duó a filmvásznon is feltűnt, de elsősorban feszes zenéikkel írták be magukat a hiphop zene történetébe.

Utunk végén térjünk haza, nézzük, mely albumok volotak a legsikeresebbek hazánkban 1991 decemberében a MAHASZ slágerlistáján. Óriási népszerűségnek örvendett 30 esztendeje Szandi, akinek épp ekkor jött ki harmadik albuma, a „Szerelmes Szívek”.

Ez azonban nem egy szimpla album volt, hanem filmzenei anyag, 1991. december 20-án mutatták be ugyanis a Szandi életét megfilmesítő mozit, a Dobray György által rendezett „Szerelmes Szívek” című filmet. A főszereplő természetesen Szandi volt, mellette feltűnt a filmben többek között Andorai Péter, Csákányi Eszter, Esztergályos Cecília, Jászai Joli, Koltai Róbert és Pogány Judit. A filmet csak a bemutató évében egymillióan látták, de hasonlóan sikeres lett a zenei album is, mellyel tovább nőtt Szandi, vagyis Pintácsi Alexandra népszerűsége.

Ráadásként pedig a teljes filmet is megnézhetitek:

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1991 decemberében, folytatás egy hónap múlva, mikor 1992 januárjának zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek