2 évnél régebbi cikk

Rosszak voltunk és a szexről beszélgettünk – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.hiphollywood.com
Rosszak voltunk és a szexről beszélgettünk – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

A Salt-N-Pepa a szexről beszélgetett, hódított Prince, a Naughty By Nature, az Erasure és a Guns N’ Roses, itthon pedig a Manhattan bevállalta, hogy rossz, de használható. Ezek voltak a legnagyobb slágerek 1991 szeptemberében.

Zenei időutazásunk első állomása a UK Top40, mely természetesen Nagy-Britannia hivatalos kislemezlistája. Itt 1991 szeptemberében nem volt változás az előző hónapokhoz képest, Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You” még júniusban lépett a trónra és hosszú ideig nem is mozdult onnan. Az 1991-es év egyik legnagyobb mozis durranása volt a „Robin Hood, A Tolvajok Fejedelme” című film, a Kevin Costner főszereplésével készült alkotás főcímdala 16 héten át, egészen 1991 októberének derekáig élen állt az esős Albionban.

Ugyanakkor természetesen rengeteg kiváló nóta tűnt fel Bryan Adams balladája mögött. A második helyre például fellépett Salt (Cheryl James), Pepa (Sandra Denton) és DJ Spinderella (Deidra Roper), vagyis a Salt-N-Pepa, a női rap-trió pályafutása talán legnagyobb slágerével hódított, mely nem volt más, mint a „Let’s Talk About Sex”.

A lányok igen cserfesen csevegtek a „Tanú” című klasszikus magyar filmben csak a hanyatló nyugat ópiumaként megidézett társas tevékenységről, a zeneértő fiatalok pedig roppant fogékonyak voltak erre. Nagy-Britanniában a dal 200 000 példányban kelt el, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy a Salt-N-Pepa és a „Let’s Talk About Sex” hét hetet töltsön el a Top10 dalai között.

Az említett Top10 legjobbjai között feltűnt még az Erasure is, az 1985-ben alapított brit new wave duót alkotó Vince Clark és Andy Bell ekkor épp az „I Love To Hate You” című nótával örvendeztette meg rajongóit. Rajongói pedig akadtak bőven a párosnak, ezt dalaik sikere is jól mutatja, az Erasure pályafutása során nem kevesebb, mint 35 nótával tűnt fel a UK Top40 listáján, ezek közül 17 eljutott a Top10-be is!

És hogy tovább mazsolázzunk: 1991 szeptemberében a brit lista első felében ott volt a Guns N’ Roses és a „Don’t Cry”, Simply Red és a „Something Got Me Started” és Kenny Thomas és a „Best Of You” is.

Németországban az Offizielle Deutsche Charts élén sem volt mozgás az előző hónaphoz képest, az 1991 augusztusában trónra lépő listavezető, Kate Yanai és a „Baccardi Feeling (Summer Dreamin’)” című dal nyolc héten át nem mozdult el az első helyről.

Érdekesség, hogy a lista vége felé is viszonylag kevés volt a mozgolódás, 1991 szeptembere nem volt túl mozgalmas Németországban, legalábbis zeneileg biztosan nem. Azért persze így is feltűntek remek nóták, példaként említhető a más országokban már befutott Prince egyik ikonikus muzsikája, a „Gett Off” című funky-eposz.

A 2016-ban, 57 esztendős korában elhunyt legendás énekes, teljes nevén Prince Rogers Nelson 1991-ben jött ki sorrendben tizenharmadik albumával, a „Diamonds And Pearls” című korong kétség kívül leghúzósabb nótája pedig épp a „Gett Off” volt, mely Németország mellett számos európai nemzet kislemezlistáján az élmezőnyig menetelt.

És ha már szóba került az öreg kontinens többi országa, nézzük, melyek voltak a legmenőbb nóták országos bontásban. Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You” Nagy-Britannia mellett Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Dániában, Norvégiában, Svájcban és Írországban is első volt, míg a Guns N’ Roses és a „You Could Be Mine” Spanyolországban és Finnországban vezette a kislemezlistát.

Mindeközben Franciaországban Lagaf és a „La Zoubida”, Olaszországban Claudio Bisio és a „Rapput”, Görögországban pedig a De La Soul és a „Ring Ring Ring” állt az élen.

A tengerentúlon is Bryan Adams és az „(Everything I Do) I Do It For You” kezdte a hónapot az élen a Billboard Hot100 listáján, ez az elsőség azonban gyorsan odalett. Előbb egy hétre Paula Abdul és a „The Promise Of A New Day” vette át az első helyet az amerikai kislemezlistán, majd jött a Color Me Badd, a duó az „I Adore Me Amor” című dalával két hétre elfoglalta a legmagasabb pozíciót.

Természetesen a listavezetőkön kívül más remek nóták is feltűntek ekkor az amerikai slágerlistán. A C+C Music Factory például óriási népszerűségnek örvendett ebben az évben, ezt meg is lovagolta a Rober Clivillés és David Cole alapította formáció, mely 1991 szeptemberében a „Things That Make  You Go Hmmmm…” című nótával a Billboard Hot100 élmezőnyében tanyázott.

A Billboard raplistáján mindeközben berobbant egy olyan banda, mely már első nagy slágerével a hip hop klasszikusai közé emelkedett. A dal egy hónapon át el sem mozdult a tematikus lista első helyéről, később pedig a világ szinte minden pontján nagy sláger lett. A Naughty by Nature, vagyis Treach (Anthony Criss), Vin Rock (Vincent Brown) és Dj Kay Gee (Keir Gist) 1989-ben állt össze és nem kellett sokat várni az elsöprő sikerre.

Első albumukat 1989-ben még The New Style néven adták ki, majd 1991-ben kijött a „Naughty by Nature” című korong, melynek első és legnagyobb kislemezsikere az „O.P.P.” lett. A nóta alapja a Jackson 5 „ABC” című dalának mintájára készült, sikerességét jól mutatja, hogy 1998-ban az „O.P.P.” bekerült a minden idők 100 legjobb rapkislemez közé, illetve a Spin magazin beválasztotta a kilencvenes évek zenei termésének legjobb kislemezei közé.

Utazásunk végén pedig nézzük, mi volt a nagy sláger 1991 szeptemberében hazánkban. Nos, egy hónappal ezelőtt megidéztük az AD Stúdió remek slágerét, az „Álmaimban Amerika” című nótát. Ahogy egy hónapja fogalmaztunk, a zenekarnak köszönhetően Amerika felé fordítottuk tekintetünket, és ha már arra néztünk, észrevettük, hogy ott van Manhattan is.

Itthon, 1991 második felében ugyanis megjelent a Manhattan együttes rendkívüli kreativitással „Manhattan” névre keresztelt lemeze. Maga az együttes 1991-ben alakult, méghozzá az R-GO egykori basszusgitárosának, az akkor már menedzserként tevékenykedő Környei Attilának bábáskodása mellett.

A tagok négy különböző együttesből jöttek össze: Nyemcsok „Csoki” János (Fix), Dobi Sándor (Kenguru), Varga Szabolcs (La Fontaine) és Vilmányi Gábor (Exotic). A Manhattan végül összesen 7 albumot adott ki 1998-ig, majd a későbbiekben további kettő is megjelent. A debütáló korong legnagyobb slágerének a „Rossz Vagyok” című dal bizonyult.

Mára ennyi fért zenei időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1991 októberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek