2 évnél régebbi cikk

Nem utalták az szja-visszatérítést. Mi a teendő?
·Gazdaságszja·Utolsó frissítés: undefined
Nem utalták az szja-visszatérítést. Mi a teendő?
·Gazdaságszja·Utolsó frissítés: undefined

Több oka is lehet annak, hogy miért nem kapta meg valaki az adóvisszatérítést pedig jogosult lenne rá.

Mi lehet az oka annak, ha nem utalták át határidőig az szja-visszatérítést, és mi a teendő ilyenkor? - a témában készített összefoglalót a Pénzcentrum oldala. A pénzügyi portál kiemelte, több olvasója is szembesült azzal, hogy bár jogosult, levelet is kapott Orbán Viktortól az szja-visszatérítésről, de mindeddig nem érkezett meg a pénz a számlájára.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt közölte, minden jogosult család legkésőbb hétfőig (február 14.) megkapja a neki járó összeget.

VISSZADO nyomtatvány

Az egyik ok a a visszatérítés elmaradására az, hogy a jogosult nem töltötte ki a VISSZADO nyomtatványt az ügyfélkapuján keresztül. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, vagy a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Ám, ha valaki dolgozott és adózott is 2021-ben, kitöltötte a nyilatkozatot, ennek ellenére a február 14-i nap végéig nem jött meg az szja-visszatérítése, akkor érdemes utánajárni, mi történt.

Ehhez érdemes megkeresni a NAV-ot, elsősorban személyesen, de a 1819-es infóvonalon is lehet próbálkozni (nem kell semmi mást beírni a telefonba, csak a 1819-et tárcsázni).

Csak levél érkezett...

Ha levél is érkezett a miniszterelnöktől, akkor elvileg a pénznek is meg kell érkeznie február 14-én nap végéig. A postai értesítések ugyanakkor általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem.

Az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától. Ha valaki ennek ellenére bizonytalan, érdemes átböngészni a NAV rendkívül részletes tájékoztatását erről a témáról, nagy eséllyel ott a válasz. Ha február 14-ig nem érkezik meg a pénz, akkor érdemes a NAV-nál érdeklődni.

Nem vontak előleget

Akik most nem kaptak szja-visszatérítést, azok valószínűleg azért, mert nem vontak tőlük év közben szja-előleget - nyilatkozta egy másik cikkben az oldalnak Angyal József okleveles adószakértő, aki azt is kiemelte, a Pénzügyminisztérium korábbi években kiadott tájékoztatója szerint közel 500 ezer ilyen magánszemély van.

Nézzük meg az M30-as munkáltatói igazolását, hogy abban szerepel-e levont adóelőleg, ugyanis pont annyit kellett most visszakapni.

Borítókép: Pixabay/PIX1861
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek