2 évnél régebbi cikk

Megrohanták a Sberbank fehérvári ATM-jét az ügyfelek
·Hírekbank·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Megrohanták a Sberbank fehérvári ATM-jét az ügyfelek
·Hírekbank·Utolsó frissítés: undefined

Ugyan nincsenek hosszú sorok a fehérvári fióknál, mert egy-egy tranzakció hosszú percekig tart, de folyamatos a sorban állás a bank bejáratnál. Sokan ezért nem is várnak, hanem inkább egy konkurens pénzintézet automatájánál próbálkoznak.

Kisebb pánik tört ki az orosz bankok ügyfelei között világszerte, miután a hétvégén kiderült: a pénzintézeteket kizárják a nemzetközi bankközi átutalási rendszerből (SWIFT) az Ukrajna lerohanása miatt életbe léptetett szankciók keretében. Az ügyfelek ezután mielőbb a pénzükhöz akartak jutni többek között a Magyarországon érdekelt Sberbanknál is. 

A történtek miatt a Sberbank anyavállalatánál valószínűleg fizetésképtelenségi helyzet alakult ki, emiatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére. Ezalatt az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz, írja az MTI.

Hétfő reggel az ügyfelek megrohanták a Sberbank székesfehérvári fiókját is. A bankfiók zárva tart, de az ATM-nél folyamatos a sorban állás. Tömegjelentek nem alakulnak ki, mivel egy-egy tranzakciók akár 5-10 percet is igénybe vehet, tudtuk meg a láthatóan kétségbeesett várakozóktól. Sokan emiatt inkább ki sem várták, hogy sorra kerüljenek, hanem inkább egy konkurens banknál próbálnak a pénzükhöz jutni, mégha ez jelentős többletköltséggel is jár.

A fehérvári fiók előtt várakozók között ottjártunkkor elterjedt a hír, hogy kifogyott a pénz az automatából. Végül a bank telefonos ügyfélszolgálata nyugtatta meg őket, hogy erről szó sincs, csak tovább tartanak a tranzakciók a megszokottnál.

Az egyik ügyfél többször is próbálkozott, mire a pénzéhez jutott. A művelet végén elárulta, hogy a beállított napi limitnél valamivel kevesebbet vett ki az ATM-ből, így járt sikerrel többszöri próbálkozást követően. Egy másik ügyfél pedig miután megtudta, hogy mennyit kell várni, inkább a szomszédos bankautomata felé indult. Megjegyezte: a legfontosabb számára most az, hogy biztonságban tudja a lehető legtöbb pénzét.

A Sberbank székesfehérvári fiókjánál az ajtóra kifüggesztett hivatalos közleménnyel próbálják tájékoztatni és nyugtatni a többnyire ideges ügyfeleket:

„Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénztári és könyvelési bankszünnap elrendeléséről döntött Bankunkra vonatkozólag, melynek eredményeképpen 2022. február 28. 0 órától 2022. március 1. 24 óráig új deviza vagy forint  átutalási megbízás beadására nincs mód, továbbá pénztári műveletekre sincs lehetőség a bankfiókokban. A megjelölt időpontot megelőzően a bankszünnap időszakára eső értéknappal benyújtott, még nem könyvelt átutalási megbízások teljesítése a bankszünnap időszaka alatt nem történik meg.

Az érintett szolgáltatások és csatornák: Sberbank Online Banking, Sberbank Business Online, Sberbank Mobilbank, Sberbank Telebank, és bankfióki papír alapú megbízások.

A fentiek nem érintik a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek teljesítését.

Szíves megértésüket köszönjük.

Tisztelettel,
Sberbank Magyarország Zrt.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek