2 évnél régebbi cikk

Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a fehérvári kórház új belgyógyászati tömbjének építése
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a fehérvári kórház új belgyógyászati tömbjének építése
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined

Letették a fehérvári kórház új belgyógyászati tömbjének alapkövét. A három szintes épület, amelyben helyet kap a pulmonológia, az onkológia és az infektológia, várhatóan 2023 október végére épül fel.

Épül a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új belgyógyászati tömbje, amelynek előkészületi munkálatai 2021 októberében kezdődtek meg. Bucsi László főigazgató az alapkőletételi ünnepségen az intézményben az elmúlt 10-12 évben megvalósult fejlesztéseket foglalta össze, többek között ezeket említve.

"Elsőként a DT épület épült meg ebben a kétszer-háromszor négy éves periódusban, amelynek 10 műtővel, egy központi intenzív osztállyal nagy hasznát vettük a covid alatt. Továbbá a H épületben komoly felújítás volt, elkészült a trauma sürgősségi ambulancia, a negyedik emeleten a hemodinamikai labor, ami az invazív kardiológiának az alapja." - mondta a főigazgató.


Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere hangsúlyozta, a kormány 500 milliárd forintot fordított a vidék egészségének fejlesztésére. A belgyógyászati tömb 11 és fél milliárd forintos beruházást jelent.

  A Modern Városok Program keretében megvalósuló székesfehérvári kórházfejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: az új belgyógyászati tömb régi, amortizálódott épületek helyét veszi át. Az új tömb 6000 négyzetméteren, három szinten ad helyet a pulmonológiának, a felnőtt és gyermek infektológiának és onkológiának. Ez utóbbi kapcsán felidézte, hogy 35 évvel ezelőtt az onkológia egyetlen vizsgálóhelyiséget jelentett a fehérvári kórházban, ahol elemi diagnosztikai és terápiás kezelések feltételei is hiányoztak. Az új beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a megépülő új tömbben emeletenként szeparálják el a különböző profilokat, ugyanakkor ezt a tömböt a függőhíd összeköti majd a sürgősségi ellátó egységgel és a diagnosztikai tömbbel is.  „Mindez azt jelenti, hogy a betegek ellátása lényegesen gyorsabb és biztonságosabb lesz." – emelte ki a miniszter. 


Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, egyik legfontosabb feladata volt 12 évvel ezelőtt, hogy tegyen a Szent György Kórház helyzetének stabilizálódásáért. 

"Sokat tudtunk közösen előre lépni, köszönöm szépen főigazgató úr összefoglalóját, amelyben sorra szedte azokat a fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt 12 évben közösen együtt végrehajtottunk, amelynek egyik csúcspontja volt a 2015-ben, amikor a kórház fejlesztésének első ütemét át tudtuk adni, 8,1 milliárd forintból épült egy új, három szintes, közel 6000 négyzetméteres kórházi tömb" - tette hozzá Vargha Tamás.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a vidék egyik legnagyobb egészségügyi intézménye a Szent György Kórház. Az új belgyógyászati tömb a Modern Városok Program keretében, a várossal való együttműködésben valósul meg.

"Fontos az, hogy a várossal való együttműködésben, a Modern Városok Programban tudtuk ezt a fejlesztést beletenni, hiszen ez lehetővé tette parkolóépítést is, ami már elkészült és lehetővé teszi a légtechnikának a cserélését is, azokban az épületekben, ahol erre már abszolút szükség van. Pontosan tudjuk, hogy nyáron ez mit jelent az ott dolgozóknak, betegeknek egyaránt."


A 6000 négyzetméteres, három szintes belgyógyászati tömbben helyet kap a pulmonológia, az onkológia és az infektológia. Az új épületet egy függőfolyosó kapcsolja a sürgősségi fogadóhelyhez, így biztonságosabbá teszi a betegutakat. A beruházás 2023. október végére készül el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek