2 évnél régebbi cikk

Soponya, Dég, Kisgyón és Burok-völgy: ezeken a helyeken érdemes medvehagymát szedni
·Életmódmedvehagyma·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Soponya, Dég, Kisgyón és Burok-völgy: ezeken a helyeken érdemes medvehagymát szedni
·Életmódmedvehagyma·Utolsó frissítés: undefined

Itt a tavasz és ezzel a medvehagyma-szezon is elkezdődött. Mi a múlt héten jártunk a Burok-völgy mellett, ahol már találtunk medvehagymát. Bár be kell valljam, még igencsak apró leveleket sikerült gyűjteni. Érdemes kihasználni a kellemes kirándulóidőt, indulhatunk medvehagymát szedni!

Fejér megyében, valamint Fejér és Veszprém megye határánál számos helyen lehet medvehagymát szedni. A Bakonyban található Kígyó-völgy is zöldell már, de a megyében a Bakony szinte egész területén elkezdett már kihajtani a medvehagyma. Soponya külterülete az egyik legjelentősebb medvehagyma-lelőhely, de Dégen, és a Burok-völgyben valamint annak környékén is csodálatosan zsenge medvehagymával találkozhatnak a kirándulók.

A tavaszi időszak egyik első növénye a medvehagyma. Rengetegen szüretelik és nagyon sok kirándulót vonz az erdőbe a szezonja. Fontos, hogy a medvehagymát ne keverjük össze a gyöngyvirággal!

Kapcsolódó
Jó dolog a medvehagyma, csak a gyöngyvirággal ne keverjük össze!

„Miről fogsz írni a Biokertészeti rovat következő részében?” – tette fel a kérdést Fiers Gábor kollégám, s mielőtt még elkalandoztam volna a lengedező tulipánok, illatos jácintok és vidám nárciszok képzeletbeli világa felé – nemhiába, itt a jó idő, s mindenki várja, hogy színes festékkel szórja meg a természetet a Tavasz -, már jött is a javaslat: „A medvehagyma jó téma lenne!”


A jelenlegi erdőtörvény előírása szerint két kilogramm medvehagymát lehet szedni személyenként. 

A medvehagyma íze, illata a fokhagymára emlékeztet. Fűszernövényként tartjuk számon. Kiváló alapanyag levesekhez, salátákhoz, húsokhoz, főzelékekhez. Emellett készülhet belőle pesto, vagy öntetekhez is használhatjuk. Nálunk a család imádja tojásrántottába sütve, de a medvehagymás pogácsa is percek alatt elfogy. 

Méregtelenítő hatása miatt kedvelt gyógynövény. A medvehagyma jó érelmeszesedés ellen, csökkenti a vérnyomást, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. 

Kapcsolódó
Gyors és finom medvehagyma-krémleves recept

Alig 30 perc alatt elkészíthető a recept alapján a könnyű és ízletes medvehagyma-krémleves. Roppant egészséges, felturbózhatjuk vele az immunrendszerünket. Nálunk nincsen tavasz medvehagymás ételek nélkül, a krémleves receptet barátnőmtől kaptam, meglepően könnyű elkészíteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek