12 hónapnál régebbi cikk

Hol szabad medvehagymát szedni Székesfehérvár környékén?
·Zöldmedvehagyma·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipédia
Hol szabad medvehagymát szedni Székesfehérvár környékén?
·Zöldmedvehagyma·Utolsó frissítés: undefined

A kérdésre a választ a Nébih erdőtérképe adja meg. A honlap pontosan megmutatja, hogy hol tilos vagy szabad medvehagymát szedni.

Minden évben március közepétől – vagyis idén nagyjából ezekben a napokban – beindul a medvehagyma szezonja. Az élénkzöld, fokhagymához hasonló ízű leveleket hazánkban elsősorban az erdők árnyékos részein, valamint források és patakok mentén lehet megtalálni hozzávetőleg májusig bezárólag.

A többek között étvágyjavító, immunerősítő, székrekedést megszüntető hatású növényt azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hol szedjük le. A Medvehagyma Facebook-oldal néhány napja egy külön posztban hívta fel a figyelmet arra, hogy a védett természeti területeken tilos a levelek begyűjtése.

A portál szerint legegyszerűbben a Nébih erdőtérképének segítségével ellenőrizhetjük, hogy a kiszemelt környéken szabad-e leszedni a medvehagymát vagy sem. A térkép baloldali menüjében egyszerűen pipáljuk ki a Védettség menüpontot, majd közelítsünk rá arra a helyre, ahol medvehagymázni szeretnénk. Amennyiben a terület lila vagy sötétzöld, akkor védett természeti részt szemeltünk ki, ahol tilos szedni. Ha sárga vagy színezés nélküli, akkor mehet a gyűjtés.

Fontos tudni, hogy a növényből naponta legfeljebb 2 kg szedhető saját fogyasztásra.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:

Kapcsolódó
Soponya, Dég, Kisgyón és Burok-völgy: ezeken a helyeken érdemes medvehagymát szedni

Itt a tavasz és ezzel a medvehagyma-szezon is elkezdődött. Mi a múlt héten jártunk a Burok-völgy mellett, ahol már találtunk medvehagymát. Bár be kell valljam, még igencsak apró leveleket sikerült gyűjteni. Érdemes kihasználni a kellemes kirándulóidőt, indulhatunk medvehagymát szedni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek