2 évnél régebbi cikk

Húsmentes és még finom is! 5 fehérvári étterem, ahol jó vegetáriánus és vegán ételt ehetünk
·Gasztrovegán·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Valeria Boltneva
Húsmentes és még finom is! 5 fehérvári étterem, ahol jó vegetáriánus és vegán ételt ehetünk
·Gasztrovegán·Utolsó frissítés: undefined

Összeszedtem 5 székesfehérvári vegetáriánus és vegán ételkínálattal rendelkező éttermet, ahol biztosan senki hasa sem marad üresen.

Közeledik a Föld napja, ilyenkor még inkább próbáljuk szeretett bolygónkat óvni. Már kis lépésekkel is nagy változást lehet elérni abban, hogy Földünk ép és egészséges maradjon. Ilyen a Meatless Monday, azaz Húsmentes Hétfő nevű kezdeményezés is, mely arra buzdít, hogy heti egyszer iktassunk be egy húsmentes napot étrendünkbe.

Egyre fontosabb az, hogy zölden éljük mindennapjainkat, hiszen a klímaváltozás leküzdése sürgető feladattá vált. A húsmentes-vegetáriánus, sőt, a ma már egyre elterjedtebb, állati eredetű ételektől mentes vegán étrend nemcsak a mi, de bolygónk egészségére is jótékony hatással van. A húshagyó étkezéssel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, és az üvegházhatású gázok kibocsátását is csillapíthatjuk.

A Föld Napja Alapítvány 2020-as adatai alapján már heti egy nap húsmentes étkezéssel átlagosan 2 kilogrammal csökken a személyenkénti szén-dioxid-kibocsátás, mely évente akár 104 kilogrammal kevesebb szén-dioxid-emissziót jelent.

Emellett már heti egy nap húsmellőzéssel középpontba helyezzük saját egészségünket is: a vegetáriánus vagy vegán étrend nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét csökkenti, hanem a magas vérnyomás ellen is remek ellenszer.

Székesfehérváron rengeteg olyan étterem található, amely valamilyen módon szerepeltet vegetáriánus vagy vegán ételeket kínálatában, így bátran csatlakozhatunk a Meatless Monday mozgalomhoz. Ezek közül az éttermek közül hoztam most - tapasztalataim szerint - az öt legszínesebb választékkal rendelkező helyet, ahol lehetőség van húsmentesen is jóllakni.

1. Beli’s Vegan Bistro

Ez az étterem az indiai ételek szerelmeseinek igazán kedvez, azonban nem marad ki a magyaros ízvilág sem kínálatukból. Ami igazán csábító, hogy étlapjuk teljesen vegán, így bármelyik menün szerepelő ételt bátran fogyaszthatjuk húsmentes napunkon.

2. Kiskulacs vendéglő

A Kiskulacs vegetáriánus leveseket és főételeket is feltüntet étlapján, melyek között akad édes finomság is, ilyen a vanília fagyis eperkrémleves, ami édesszájúként kifejezetten a kedvencem.

3. Rosetta étterem

Amellett, hogy ez a hely igen különleges és változatos vegetáriánus ételekkel nyűgözi le vendégeit, étlapján szerepet kapnak az allergénektől mentes ételek is. Mézes-mustáros kecskesajt hamburgerük után pedig még a húsimádók is biztosan mind a tíz ujjukat megnyalják.

4. Mindenmentes Mauro

Ha már a mentes ételek is terítékre kerültek, ez az étterem kifejezetten allergénektől szabad ételeket kínál heti menüiben vendégei számára. Weboldalukon minden fogásnál feltüntetik, milyen allergén alapanyagot nem tartalmaz ételük, és azt is ellenőrizni tudjuk, hogy melyik étel húsmentes, illetve vegán. Emellett csomagolásuk is lebomló anyagból készült, ami plusz boldogság a környezetvédők számára.

5. Hatpöttyös étterem

A napi menüvel szolgáló Hatpöttyös étterem választékában is megtalálhatók a vegetáriánus ételek, így könnyen belemerülhetünk a húsmentes étkezés sűrűjébe. Klasszikus rántott gombájuk rizzsel és tartárral örök kedvenc marad számomra.

+1 Ha desszertre vágyunk:

Egy kiadós ebéd vagy vacsora után nincs jobb, mint egy édes nyalánkság. Fehérváron cukrászdákból is akadnak olyanok, melyek vegán süteményeket is felszolgálnak vendégeik számára. A Saveur kávézó és cukrászda, a Damniczki Cukrászda, valamint a Karameli Tortaműhely és Macaron is figyelmet fordít a vegán és mentes sütiket kutató vendégekre, de számos más cukrászda kínálatában is szerepelnek állati eredetű hozzávalóktól mentes desszertek.

(Szerző: Szente Patrícia)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek