2 évnél régebbi cikk

Április 26-tól jelentkezhetnek a fehérváriak a Királyi Desszertverseny zsűrijébe
·Hírekgasztro·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Április 26-tól jelentkezhetnek a fehérváriak a Királyi Desszertverseny zsűrijébe
·Hírekgasztro·Utolsó frissítés: undefined

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. és az Önkormányzat együttműködésében Desszertversenyt hirdettek. Az Aranybulla Emlékév tiszteletére elindított megmérettetésre a nevezők már leadták receptjeiket, a székesfehérvári lakosok pedig csatlakozhatnak a zsűrihez.

A Desszertversenyre 10 nevező 15 féle alkotással készül. A nevezők között megtalálhatunk a városban már jól ismert cukrászdákat, valamint cukrásztanulók csapatait is: Aranyalma, Damniczki cukrászda, Deák Cukrászok, Krém Team, Málna manufaktúra, Pite sütibolt, Saveur kávézó és cukrászda, Süti Cake, Tortapalota, Zrínyicuki Team. A versenynap május 7-én, szombaton lesz, amikor az 500 fős székesfehérvári lakosokból álló zsűri megszavazza a nyertes süteményt.

Zsűritagnak bárki jelentkezhet, aki kitölti és adataival együtt visszaküldi április 26-án, kedden 12 órától elérhető Aranybulla kvízt. A zsűribe az első 500 kitöltő kerülhet be, ezért érdemes minél előbb nekiállni a válaszoknak. Az Aranybulla kvíz a turizmus.szekesfehervar.hu/kiralyi-desszert-verseny oldalon érhető el.

Fontos: a szervezők azt kérik, csak az jelentkezzen a zsűribe, aki biztosan vállalja, hogy a május 7-i versenynapon a helyszínen lesz, és a nevezett 15 alkotást végigkóstolja.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a verseny megalkotásánál az a gondolat vezérelte őket, hogy az ünnepi évben a sütemények sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról: „Azt is remélem, hogy hagyományteremtő lesz ez a kezdeményezés. Látszik, hogy az ötlet megmozgatta a helyi cukrászszakmát, és végül tíz cukrászda és műhely is nevezett.”

Az ügyvezető beszámolt róla, hogy Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke is véleményezte a már beérkezett recepteket, és nagyon jó véleménnyel volt a tervezett desszertekről. Az elnök levelében kifejezetten örült neki, hogy a hazánkban megtalálható gyümölcsök, mint az eper, a málna vagy a szilva mellett a cukrászkollégák jó érzékkel nyúltak a különlegesebb hozzávalókhoz is, mint a tonkabab, az egzotikus gyümölcsök, sőt nem féltek tejfölt vagy kefírt sem használni a receptekben.

Fontos szempont volt az is, hogy a desszertek elérhető áron elkészíthetők legyenek, mert a későbbiekben kaphatók lesznek majd a fehérvári cukrászdákban. 

Róth Péter alpolgármester a város nevében köszönetet mondott a versenyben résztvevő cukrászoknak. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy – az Aranybulla emlékév hétvégi kulturális programjai és aktivitásai után – remélhetőleg sokan jelentkeznek majd arra is, hogy zsűrizzék a fehérvári cukrászok alkotásait.

A közönségszavazás 2022. május 7-én 10 és 17 óra között lesz a Hiemer-ház Báltermében.

A kóstoltatást a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola felszolgáló tanuló segítik. A résztvevő cukrászok a helyszínen nem lesznek ott, a szavazás anonim módon zajlik, a süteményekre a sorszám alapján voksolhatnak majd a zsűritagok.

A szavazás gyorsaságáról az Alba Innovár jóvoltából Alba robot gondoskodik majd, akinek kijelzőjén lehet majd leadni a szavazatokat. Így az összesítés is rendkívül gyors lesz: egy órával a verseny végét követően, 18 órakor már a résztvevő cukrászokkal közösen meg is tartják az eredményhirdetést. Az alkotások szakmai értékelésére a Magyar Cukrász Ipartestületet kérték fel.

A Desszertverseny tétje nem kicsi: a nyertes alkotás lesz Székesfehérvár Király Desszertje a 2022-es Aranybulla Emlékévben.

Két kategóriában osztanak díjat: a legtöbb szavazatot elérő desszert, valamint a leglátványosabb alkotás is nyereménnyel gazdagodik. A győzteseknek az oklevél és kupa mellett egy médiacsomag kerül jelképes átadásra, amelyet a város médiafelületein használhatnak majd fel.

A nevezett desszertekről a versenynapig semmilyen információt nem tudhat meg a közönség, ugyanakkor itt az fmc.hu-n a versenyt megelőző két hétben minden nevező csapatot bemutatunk majd olvasóinknak, és beszámolunk a felkészülésükről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek