2 évnél régebbi cikk

Királyi Desszertverseny: belestünk a Krém Cukrászda felkészülésének titkaiba
·Gasztroverseny·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Királyi Desszertverseny: belestünk a Krém Cukrászda felkészülésének titkaiba
·Gasztroverseny·Utolsó frissítés: undefined

A Krém Cukrászda csapata gőzerővel készül az Aranybulla Emlékév alkalmából rendezett Királyi Desszertversenyre. Álmaik között szerepel, hogy az Ország tortája versenyen is megmérettessék magukat, most Székesfehérvár hivatalos desszertjének címére pályáznak. 

Ahogy arról már beszámoltunk, május 7-én rendezik meg Székesfehérváron az első Királyi Desszertversenyt, ahol 10 résztvevő cukrász csapat alkotásait zsűrizi majd 500 szerencsés székesfehérvári a Hiemer-házban. Április 26-tól a https://turizmus.szekesfehervar.hu/kiralyi-desszert-verseny oldalon található Aranybulla Kvíz kitöltésével lehet bekerülni a zsűribe, a verseny részleteiről itt írtunk korábban: 

Kapcsolódó
Április 26-tól jelentkezhetnek a fehérváriak a Királyi Desszertverseny zsűrijébe

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. és az Önkormányzat együttműködésében Desszertversenyt hirdettek. Az Aranybulla Emlékév tiszteletére elindított megmérettetésre a nevezők már leadták receptjeiket, a székesfehérvári lakosok pedig csatlakozhatnak a zsűrihez.

Ahogy ígértük, a versenyt megelőző két hétben nap mint nap bemutatunk egy versenyző cukrászdát, csapatot olvasóinknak, hogy láthassátok, kik azok, akik az ünnepeken és a hétköznapokon is megédesítik a székesfehérváriak életét. 

Ezúttal a Krém Cukrászda vezetőjével, Végh Józseffel beszélgettünk:

Milyen indíttatásból jelentkeztetek a Királyi Desszertversenyre?

A megmérettetés fontos egy cukrászdának, cukrász csapatnak. Elég régóta vagyok a szakmában, külföldön, Franciaországban is szereztem tapasztalatokat. Kapóra jött ez a verseny, hogy kicsit másfelé is kitekintsek a megszokott feladatok mellett. Ez a 800. évforduló jó alkalmat adott arra, hogy kicsit gondolkodjunk, próbára tegyük a kreativitásunkat.

Szerettem volna már kamatoztatni az évek során összeszedett tudást. Ezért is indulunk most már fagyiversenyen, és az Ország tortája is a terveink között szerepel. Egy-egy ilyen megmérettetésre a felkészülés azonban sok odafigyelést és munkát igényel, amit nem egyszerű a mindennapi tevékenységbe beilleszteni, főleg három üzlet mellett. Addig nem akar az ember elindulni, amíg nem érzi tökéletesnek a pályaművet. 

Most is úgy terveztük, hogy két recepttel nevezünk, végül egy lett belőle. De azt remélhetőleg sikerült úgy megcsinálni, hogy úgy nézzen ki és olyan legyen az íze is, ami mindenki tetszését elnyerje.

Mekkora csapat felelős a receptért és az elkészítésért?

Három fő volt, akik részt vettek az ötletelésben, a megvalósítás az enyém.  

Mitől királyi egy Királyi Desszert?

Valamilyen szinten utalni szeretnék a desszert külsejében a korszakra, az akkori uralkodóra, az Aranybullára. Pecsét, vagy korona formájában, majd még kiderül. 

A receptet nem árulhatjuk el, de ízvilágában milyen édességre számíthat tőletek a zsűri?

Ízek tekintetében az akkor is fellelhető gyümölcsöket, magféléket részesítettük előnyben, úgy éreztük, hogy trópusi vagy egzotikus alapanyagok nem illenek ehhez a témakörhöz. Leginkább az motivált bennünket, hogy olyasmit hozzunk létre, ami akár elkészülhetett volna abban az időben is. Ha nem is pont ilyen formában, de legalább ízeiben. 

Azon túl, hogy királyi, ez jellegzetesen egy székesfehérvári desszert is lesz. Ezt próbáljátok valahogy kihangsúlyozni?

A másik desszert, ami tervben volt, az felelt volna meg ennek a koncepciónak. Nem titok:  fehérvári huszár néven futott az ötlet. A színei  - piros, zöld és kék - azonban valahogy nem akartak összeállni úgy, hogy látványban ne üssenek el a süteménytől. Próbáltunk egy huszárdolmány jellegű süteményt készíteni, de az nem illett az Aranybullához. Így maradtunk végül egy receptnél.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek