1 évnél régebbi cikk

Melyik virág mit jelent? Milyen csokrot válasszunk anyák napjára?
·Stílusanyák napja·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Melyik virág mit jelent? Milyen csokrot válasszunk anyák napjára?
·Stílusanyák napja·Utolsó frissítés: undefined

Május első vasárnapja anyák napja! Erre készülve a virágok szimbolikájával, jelentésével foglalkozunk.

Talán egyetlen virág jelentésével senkinek sem tudunk újat mondani: a vörös rózsa a szerelem virága. Ugyanakkor ennél azért szerencsére sokkal nagyobb a merítési lehetőség, ha virágot szeretnénk választani, akár anyák napjára is.

A rózsánál maradva jó, ha tudjuk, a különböző fajták más-más jelentéssel bírnak: a bazsarózsa a boldog, hosszú élet jelképe, míg a fehér rózsa az ártatlanság, szűziesség szimbóluma, egy csokor rózsa pedig a hálát fejezi ki. Bár a sárga szín az irigység és féltékenység jele a népi babonák szerint, ám ettől még nyugodtan meglepheted vele édesanyádat, ha épp ez a kedvenc színe.

A tavaszi virágok sokak kedvence, közülük is az egyik legnépszerűbb a tulipán. A hagyományok szerint a tulipán a szeretők virága, erre a virág szív formája is utal, a piros tulipán ajándékozása pedig egyenesen szerelmi vallomást jelent - persze nem kell véresen komolyan venni, ha édesanyánkról van szó. A tulipán mindig gyönyörű, legyen az akár piros, sárga vagy rózsaszín.

Ugyancsak a tavasz virágai között van a gyöngyvirág, hiszen éppen most virágzik, így ha csodás illatú csokorral szeretnéd meglepni anyukádat, a gyöngyvirággal nem nyúlhatsz mellé – akár a piacon veszed vagy te magad, mindenképp örömet fogsz okozni vele.

A gyöngyvirágot egyébként Mária-virágnak is szokták emlegetni, melynek vallási vonatkozása van: a Golgotáról hazatérő Szűz Mária megelevenedett könnyeiből keletkezett a gyöngyvirág virága. A népi hagyományok szerint pedig egy csokor gyöngyvirágot ajándékozni a megbecsülés jele. 

A liliom talán nem tartozik a legszokványosabb virágok közé, pedig ehhez a különleges növényhez olyan fogalmak társulnak, mint a tisztaság vagy az ártatlanság. Más hagyományok szerint egy szál liliom a termékenység szimbóluma, de a szeretet és remény jelképének is tartják.

A hagyományos anyák napi klasszikusok között talán az első helyen áll az orgona. Az általában fehér vagy lila színű illatos virág az áhítatot és szeretetet szimbolizálja, de a legtöbb virághoz hasonlóan a szerelmesek virágaként is szokás emlegetni. 

Orgona

Látrányi Viktória

Üzenetük szerint az alábbi virágok jöhetnek szóba még anyák napján:

  • Hortenzia: megértés, gondtalanság
  • Ibolya: szerénység, hűség, boldogság, megújulás
  • Krókusz: vidámság, fiatalos jókedv, derű
  • Margaréta: ártatlanság, tisztaság, őszinteség, hűség, megbízhatóság

Tartósság szempontból a liliom számít a legjobb választásnak, de hosszan szép marad vázában a flamingó, az inkaliliom, a papagájvirág és a helikónia is. A rózsáknál ne felejtsünk a boltban rákérdezni, hogy mennyi időt bír ki, mert tartósságuk fajtánként igen eltérő. 

Amennyiben a tartósság kérdése fontos, és nem vágott virágban gondolkodunk, úgy kézenfekvő és népszerű választás az orchidea, amit az érzékeny, igényes emberek növényének tartanak. Ennek a növénynek az ajándékozásával a hagyományok szerint elismerésünket fejezhetjük ki, ha nagyra becsüljük valakinek a tudását és műveltségét.

Egy biztos, az orchidea azért is jó ajándék, mert a megfelelő gondoskodás mellett cserepes verziója akár egész évben a lakás dísze lehet, nem csak néhány napig.

Természetesen a legfőbb szempont a választáskor, hogy olyan virággal lepjük meg édesanyánkat, amit kedvel, és ami a legnagyobb örömet szerzi neki.

Boldog anyák napját minden édesanyának, nagymamának, déd- és ükmamának!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek