1 évnél régebbi cikk

A fehérvári sportegyesületek mintegy 1500 tagja vonult fel a Sportmajálison
·Sportsportmajális·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
A fehérvári sportegyesületek mintegy 1500 tagja vonult fel a Sportmajálison
·Sportsportmajális·Utolsó frissítés: undefined

Németh János és a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kapta a „Székesfehérvár Sportjárt” díjat.

Két év online sportos május elsejét követően ma ismét a személyes találkozásoké, a fehérvári közösségeké volt a főszerep a 11. Sportmajálison. A hagyományokhoz hűen a sportegyesületek felvonulásával kezdődött a program. A 26 egyesület mintegy 1500 sportolója 9 órakor indult a János vitéz parkból, és a városon át vonulva érkeztek a MOL Aréna Sóstóhoz - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelten fontos a város sportélete és az ehhez szükséges feltételek javítása. Ennek megvalósításához nélkülözhetetlenek azok a szakemberek, akik odaadással, magas szintű szakismerettel, hivatásukhoz méltóan tesznek eleget a mindennapi kihívásoknak. Fontos, hogy az önkormányzat kifejezze megbecsülését a sport területén dolgozóknak, és köszönetet mondjon munkájukért, helytállásukért. Ennek jegyében alapította meg a város a „Székesfehérvár Sportjáért” Díjat - emelte ki a megnyitón Cser-Palkovics András polgármester.

A 2022-es esztendő egyik díjazottja Németh János, a MOL Fehérvár FC utánpótlás technikai vezetője. A lovasberényi születésű Németh János már gyermekkora óta labdarúgással szeretett volna foglalkozni, és bár labdarúgó nem lett, 1977-től már a MÁV Előrénél dolgozhatott, mint ifjúsági edző és utánpótlás-vezető. Csapatával az országos 3. helyig jutottak. 1982.január 19-én lépett be a „Vidi”-hez, amelyhez hűséges 40 éve. Először módszertani főelőadóként dolgozott több különböző sportági szakosztály mellett, majd 1988-ban lett technikai vezetője az NB I-es csapatnak, 1992-ben utánpótlás technikai vezetővé nevezték át.

Az 1994/95-ös szezonban a Vidi U18-as csapatának edzőjeként ezüstérmet, a következő szezonban az U15-ös korosztály edzőjeként pedig aranyérmet nyert csapatával. 1998-ban az NB I-es csapat technikai vezetője, majd 2003-tól napjainkig az utánpótlás technikai vezetője. Karrierje során együtt dolgozott Kovács Ferenc, dr. Mezey György, Jenei Imre, Verebes József, Csank József, Bicskei Bertalan, Várhídi Péter és Gellei Imre válogatott szövetségi kapitányokkal. 2020-tól a Vidi Múzeumban mesél felejthetetlen történeteket A Csapatról a látogatóknak.

A 2022-es esztendőben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályának is „Székesfehérvár Sportjáért” Díjat adományozott. Amint az a méltatásban elhangzott, a Volán Fehérvár Öttusa szakosztálya több mint 60 éve jelen van a város életében. A székesfehérvári öttusa régi múltra tekint vissza, bár világraszóló sikerei szűk két évtizednyi időre tehetők. A több évtizedes, kitartó munka meg is hozta gyümölcsét: több mint 500 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet szerzett harmincnál is több tanítványuk, köztük számos egyéni, csapat és váltó felnőtt világbajnoki címmel.

Az Alba Volán SC azzal is dicsekedhet, hogy női öttusában az olimpiákon eddig született két magyar érem, Vörös Zsuzsanna athéni arany-, valamint Kovács Sarolta tokiói bronzérme Székesfehérvárhoz kötődik, ezzel a városnak is dicsőséget hozva. A kiváló sportolók nevelése mellett a szervezésben is bizonyított a Volán: jelentős világversenyeket rendeznek a város támogatásával, és a kiváló rendezői munkának hála, már fogalommá lett Székesfehérvár neve az öttusa világában is. A díjat az Alba Volán SC társelnöke, Tóth István és az Öttusa Szakosztály igazgatója, Vörös Zsuzsanna vették át.

Az ünnepi megnyitót követően a MOL Aréna Sóstó környéke benépesült. A sportegyesületek bemutatókat tartottak sátraiknál és a színpadon, szívesen beszélgettek az érdeklődőkkel a sportágakról, egyesületi munkáról. Az atlétikától a focin és az önvédelmi sportokon keresztül ki lehetett próbálni a súlyemelést, a frizbit, lehetett célba lőni és részt venni akár egy zumba órán is. Levezetés-, vagy éppen bemelegítésképpen érdemes volt a gyaloglást, mint sportot is kipróbálni. A táv mindenki számára elérhető volt és a cél sok érdekességet is tartogatott.

A Sóstó Látogatóközpontban és az előtte lévő füves területen rendezték meg a Tisztán látszik - Jövőtudatos Fesztivált, ahol a gyermekek játszva tanulhatták meg, hogy szelektálják helyesen a hulladékot, és mennyi újrahasznosítható kincset is rejt a háztartás. Egy hét állomásból álló kalandtúra során a Fejérvíz vízfelismerő versenyén vehettek részt, ki kellett találniuk az ÖKOlimpián az útvesztőből, kézügyességüket fűfej- vagy csipeszállatka-készítésben mérhették össze, míg a „Minősítés mizérián” gasztrohőssé válhattak, és azt is kiszámolhatták, mekkora az ökolábnyomuk. A Széphő „Hogyan legyek zöld?” játékán csavaros kvízkérdésekre kellett jól válaszolni, míg a Replaccon a farmerló megmászását követően az újrahasznosított játékokat is kipróbálhatták.

A sportmajálisról még több kép ide kattintva nézhető meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek