1 évnél régebbi cikk

Egy új applikáció könnyen kiszűrheti az Alzheimer-kórt
·Techegészségügy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ruslan Huzai/www.shutterstock.com
Egy új applikáció könnyen kiszűrheti az Alzheimer-kórt
·Techegészségügy·Utolsó frissítés: undefined

A Kaliforniai Egyetem kutatói által kifejlesztett alkalmazás segítségével már lehetőség van arra, hogy otthonunk kényelméből szűrni tudjuk magunkat különböző neurológiai betegségekre és rendellenességekre. Mint például az Alzheimer-kór vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar.

A Global News szerint a Digital Health Lab által fejlesztett applikáció a szemünkről készít közeli képeket egy, az infravörös kamerához hasonló technológia használatával, amit már az újabb okostelefonokba is beépítettek az arcfelismeréshez.

Emellett a sima szelfi kamerát hasznosítják arra, hogy nyomon kövessék a pupilla nagyságának változását. A pupillaváltozások mérése egy személy kognitív állapotának felmérésére alkalmas - számoltak be róla a kutatók egy április 29-én közzétett sajtóközleményben.

"Bár még sokat kell dolgozni rajta, izgatott vagyok, hogy ez a technológia a neurológiai szűrést a laboratóriumi környezetből az otthonokba helyezheti" - mondta Colin Barry, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem villamos-, és számítástechnikai mérnök doktorandusza, aki egyben a kutatási tanulmány első szerzője is.

"Reméljük, hogy ez ajtókat nyit ki újszerű felfedezések előtt, melyek során az okostelefonok használatával esetleges egészségügyi problémákat lehet korábban észlelni és megfigyelni" - tette hozzá.

Mit jelent a pupillaméret?

Kutatók szerint a pupilla nagysága az ember neurológiai funkcióiról képes információt szolgáltatni.

Például a pupilla mérete megnő, amikor valaki egy bonyolult kognitív feladatot végez, vagy egy váratlan hangot hall" – közölték a kutatók a sajtóközleményben.

Elmagyarázták, hogy a pupilla átmérőjének változásai úgynevezett pupillaválasz-teszttel mérhetők.

Az Optomerty Times szerint minimális számú eszköz szükséges a teszt elvégzéséhez: amire szükség van, az egy milliméteres vonalzó vagy pupillamérő, valamint egy transzilluminátor, melyet előnyben részesítenek az eldobható toll lámpával szemben fényének erőssége miatt. Azonban ez a vizsgálat nem olyasvalami, ami laboratóriumi vagy kórházi környezettől elszakadva végezhető.

Így működik az applikáció

Global News/Digital Health Lab

Eric Granholm, a UC San Diego School of Medicine pszichiátriai professzora elmondta, az applikáció használható nagyszabású közösségi szűrésekre is költséghatékonysága miatt.

"Az olyan betegségek felismerésében és megértésében fog segíteni, mint az Alzheimer-kór. Ennek hatalmas közegészségügyi hatásai lehetnek" - mondta Granholm.

A kutatás szerint az alkalmazás által produkált mérések hasonítottak a pupillométernek nevezett készülék méréseire, mely mérvadó eszköz a pupillaméret vizsgálatánál.

A kutatók az applikációt számos funkcióval is ellátták, hogy felhasználóbaráttá tegyék az idősebbek számára.

"Számunkra a technológiai fejlesztések egyik legfontosabb szempontja, hogy ezek a megoldások végső soron mindenki számára használhatóak legyenek. Ide tartoznak az idősebbek is, akik nem biztos, hogy rutinszerűen használják az okostelefonokat" – közölte Colin Barry.

Ennek érdekében az alkalmazás hangutasításokat, kép alapú instrukciókat és egy olcsó, műanyag csövet is tartalmaz, mely segítséget nyújt abban, hogy a felhasználó szemét okostelefonja kamerájának látószögébe tudja helyezni.

Milyen új fejlesztések várhatók a közeljövőben?

A Digital Health Lab (mely a digitális technológiát hasznosítja az egészséges életmód népszerűsítésére) elmondta, munkájuk folytatódik azért, hogy az újabb készülékek mellett bármilyen más okostelefonon is lehetőség legyen a pupilla méretének tesztelésére.

Kutatók szerint a jövőbeli tanulmányok során együtt dolgoznak majd az idősebbekkel, a technológia otthoni használatának értékelése érdekében.

Időközben a csapat kognitív károsodásban szenvedő, idősebb egyénekkel is dolgozik majd, hogy próbára tegyék az applikációt, mint a korai stádiumú Alzheimer-kór szűrőeszköze.

(Szerző: Szente Patrícia)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek