1 évnél régebbi cikk

Tour de Hongrie: kiélezett véghajrá a székesfehérvári befutón
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
Tour de Hongrie: kiélezett véghajrá a székesfehérvári befutón

A 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny nyitóetapját szerdán a holland Olav Kooij nyerte. A nyitány látványosra sikerült, most is rengetegen szurkoltak a versenyzőknek. A befutó kiélezett hajrával ért véget Székesfehérváron.

A mezőny Csákvárról indult és mintegy a 198 kilométeres szakasz teljesítettek a versenyzők. , Három kört tettek meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével. Majd Csákvárra visszatérve a székesfehérvári befutó felé vették az irányt.

Az 1651 méter szintemelkedést tartalmazó távon 3 gyorsasági részhajrá - kettő Bicskén, egy Csákváron -, illetve Etyeken 3. kategóriás hegyi hajrá várt a kerékpárosokra, utóbbit a három kör miatt háromszor kellett teljesíteniük - adta hírül az MTI.

5 fős szökést engedett el a mezőny, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral (Adria Mobil) és Dina Mártonnal (EOLO-Kometa), valamint a belga Jens Reyndersszel. Filutást 100

kilométerrel a befutó előtt befogta a nyugodt tempót választó mezőny. Majd a hajrához közeledve a hátsó régióban történt egy bukás. Ebben Filutás és az egyik magyar válogatott versenyző is érintett volt.

Székesfehérváron eközben a szponzorautókat felvonultató karavánt és a mezőny előtt beérkező motoros rendőröket is hatalmas tapssal köszöntötte a kordonok mellett több sorban álló tömeg.

A talpon maradt négy szökevény egy kilométerrel a cél előtt adta meg magát, így következhetett a mezőnyhajrá, amelyben a holland Olav Kooij és az olasz Elia Viviani meccselt az elsőségért, végül a Jumbo-Visma versenyzője megelőzte az Ineos Grenadiers sprinterét. A harmadik helyet a pályán a tokiói olimpián madisonban aranyérmes brit Matthew Walls szerezte meg.

Látványos videón követhetitek végig a fehérvári befutót és a kiélezett hajrát:


   

"Éreztem, hogy jön Viviani, de tudtam még gyorsítani a lábaimon" - felelte az M4 Sport kérdésére a szakaszgyőztes, aki kiemelte a jó időt és a kiváló útvonalat, majd felelevenítette, hogy a Quick-Step és a BikeExchange, valamint később a BORA-hansgrohe kontrollálták az üldözést. - olvasható az MTI beszámolójában. 

 "Mondhatni, hogy Tour de France-sorok vannak itt, sprintben ennél nem nagyon lehetne erősebb" - hangsúlyozta a válogatott Karl Ádám, aki a szakaszon legjobb magyarként a 16. pozíciót szerezte meg. "Elégedett vagyok magammal, de az eredmény lehetett volna jobb is, többet éreztem benne" - hangsúlyozta Karl Ádám. 

 
Az MTI arról is beszámolt, hogy Szilasi László versenyigazgató tájékoztatása szerint a szakasz után az összetettben 6. Filutást kórházba szállították röntgenvizsgálatra. Az előzetes diagnózis szerint eltört a kulcscsontja, így nem tudja majd folytatni a Tour de Hongrie-t.

Reynders a szökésben gyűjtött jóváírásoknak köszönhetően 2. helyről várhatja a folytatást.

A vasárnapig tartó, 905 kilométer össztávú magyar körversenyen csütörtökön a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kilométeres etap következik.

Eredmények, Tour de Hongrie:

1. szakasz: Csákvár-Székesfehérvár, 198 km:
1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:36 óra
2. Elia Viviani (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
...16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Kooij 4:34:36 óra
2. Jens Reynders (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 2 másodperc hátrány
3. Viviani 4 mp h.
4. Walls 6 mp h.
5. Dina Márton (EOLO-Kometa) azonos idővel
6. Filutás Viktor (Adria Mobil) 7 mp h.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek