1 évnél régebbi cikk

Lengyelországban tartóztatták le a 8 éve bujkáló fehérvári bűnözőt
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Lengyelországban tartóztatták le a 8 éve bujkáló fehérvári bűnözőt

Plank Zoltán 400 milliót rabolt és bérgyilkost küldött üzletfelére.

Letartóztatták Európa egyik legkeresettebb gengszterét, miután a rendőrség razziát tartott egy lengyelországi lakásban - számolt be róla a hvg.hu. Plank Zoltánt a „Fejvadászok” nevű poznańi osztag fogta el, miután kaptak egy tippet az Europol rendőri fejvadászainak (ENFAST) szervezetétől. A rendőrök szerda este behatoltak Kepno városában lévő lakásába, ahol megtalálták az 54 éves férfit.

Kapcsolódó
8 éve nem találják a társára bérgyilkost küldő, 400 milliót rabló fehérvári bűnözőt

Két fehérvári is szerepel az ország 50 legkeresettebb bűnözője között. Plank Zoltánt rablás és testi sértés miatt körözik, míg Halmosi Tamás nem vonult be a börtönbe, továbbá csalás és sikkasztás miatt keresik. Ha valamelyiküket felismeritek, haladéktalanul tegyetek bejelentést!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Plank Zoltán 1967. január 8-án született Székesfehérváron. Budapesten adtak ki ellene rablás és testi sértés miatt elfogatóparancsot. Az 55 éves férfi a férfi még 2014-ben társaival közösen egy elszámolási vita miatt két bérgyilkost küldött egyik üzletfelére.

Az áldozatot megkéselték, és olyan súlyos sérüléseket okoztak, aminek a következtében majdnem életét vesztette a férfi. A helyszínről úgy távoztak, hogy azt hitték, hogy meghalt az illető, akit még időben megtalálták, és a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően túlélte a támadást. 

Egy hónappal később Plank és bűntársai 400 millió forintnak megfelelő valutát raboltak gépfegyverekkel kínai üzletemberektől. Gázspray-vel fújták le, majd megkötözték a kínai üzletembereket, majd elvették a náluk lévő készpénzt és egy fehér színű kisbusszal elmenekültek a helyszínről. A kínai áldozatok nem hagyták magukat, és sikerült kiszabadulniuk, majd egy Volvo terepjáróval üldözőbe vették a támadókat. 2014. október 4-én elfogtak több Fejér megyei férfit is, de Plank Zoltánt - bár azonosították - nem sikerült letartóztatni, sikerült elszöknie.

Plank Zoltán ellen európai elfogatóparancs is érvényben volt 2016 szeptembere óta. 

Miután elkövetőként azonosították a hatóságok, eltűnt a rendőrség látóköréből, és azóta is szökésben volt.

"A Készenléti Rendőrség a fegyveres, veszélyes körözött személyként számon tartott szökevény keresését 2019-ben kezdte el - írja a hvg.hu. -  Miután felmerült a gyanú, hogy külföldre távozott, a magyar fejvadászok felvették a kapcsolatot az európai célkörözési hálózattal (ENFAST), és egy közel három évig tartó hajsza kezdődött. Ezen idő alatt a magyar nyomozók összedolgoztak német, holland, román, osztrák, valamint lengyel kollégáikkal, hogy valamennyi birtokukban lévő információt közösen leellenőrizzenek, és a szökevény nyomára bukkanjanak.

A férfinak évekig sikerült egérutat nyernie, azonban napokkal ezelőtt a célkörözési egységre rámosolygott a szerencse, és sikerült lokalizálnia a férfi rejtekhelyét. Kiderítették, hogy hamis román iratokkal Lengyelországban bujkál. Végül 2022. május 18-án este Kepno városában a helyi rendőrség bevetési egysége egy lakásban elfogta, esélyt sem adva számára a további menekülésre. Kiadatásáról a lengyel bíróság fog dönteni."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek