1 évnél régebbi cikk

Befejeződik Gárdony Város klímavédelmi projektje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay.com
Befejeződik Gárdony Város klímavédelmi projektje

Gárdony Város Önkormányzat a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Gárdonyban” című projektet (projektazonosító: KEHOP-1.2.1-18-2018-00053) valósítja meg a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. 19,89 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítására kerül sor.

A Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megnevezésű KEHOP-1.2.1 kódszámú felhívásra benyújtott és támogatást nyert projekt célja Gárdony Város klímastratégiájának elkészítése és a társadalom klímatudatosságát erősítő klímavédelmi tevékenységek megvalósítása.

A projekt Gárdony Városában továbbá térségében valósul meg. A projekt által megvalósított projektelemek a következők voltak a klímastratégia elkészítése mellett: 

    • a lakosság, a civil szektor, a kkv-k, az önkormányzati dolgozók és a pedagógusok részére tematikus workshop-ok tartása
    • települési figyelemfelhívó akciók szervezése
    • konferenciák, klímavédelmi platformok szervezése
    • tanulmányi versenyek szervezése
    • médiakampányok megvalósítása
    • kiadványok készítése
    • tanulmányi kirándulások szervezése
    • projekt honlap aloldal kialakítása
    • kreatív és játékos foglalkozások megszervezése

A pályázat keretében a település klímastratégiájának elkészítése mellett kiemelt cél az érintett célcsoportok klímavédelmi ismereteinek bővítése, az aktív szemléletformálás. Ennek jegyében sor került már 2020. augusztus 27-én az önkormányzati dolgozók és a pedagógusok körében megtartott workshopokra. 2020. október 6-án lezajlott a település lakói részére szervezett lakossági és civil szervezeteket megcélzó wokshop is.

A workshop-ok sora ezzel még nem ért véget, ugyanis a projekt megvalósítói a településen és annak térségében működő vállalkozásokról sem feledkeztek meg. 2021. október 07-én került sor az úgynevezett „KKV” workshopra, ahol a klímaváltozás kérdésköre már erőteljes vállalkozói fókusszal került bemutatásra. Az öt workshop-on közel 100-an vettek részt, ami jelzi, hogy a projekt széles körű társadalmi érdeklődés és részvétel mellett zajlik.

A projekt 2019. decemberében indult és 2022. május 31-ig tart. A Széchenyi 2020 program keretében 19,89 millió Ft európai uniós támogatás segítségével 10 nagyszabású projektelem valósult meg, 2 240 fő aktív elérés és 16 300 fő passzív elérés volt tervezett, de ezzel szemben közel 2 700 aktív elérés és több mint 17 000 passzív elérés teljesült. A fejlesztés eredményeként nagyban erősödik a település és térségének környezettudatossága és a klímavédelem melletti elkötelezettsége.

A projektről bővebb információ a https://gardony.kehop.roi.dev/, valamint a https://www.gardony.hu/ oldalon.

KEHOP-1.2.1-18-2018-00053 „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Gárdony Városában”

Széchenyi 2020

Magyarország Kormánya

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek