1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: meghaladják majd a 800 milliárd forintot a különadók, csak magyar rendszámú autókba lehet tankolni a rezsicsökkentett árú üzemanyagot
Kormányinfó: meghaladják majd a 800 milliárd forintot a különadók, csak magyar rendszámú autókba lehet tankolni a rezsicsökkentett árú üzemanyagot

A rezsivédelmi és a honvédelmi alap érdekében elrendelt extraprofit különadók kivetésének részleteit ismertették a csütörtöki Kormányinfón.

Mint azt szerdán Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Gulyás rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, míg mi fenn tudtuk tartani a rezsicsökkentést. Elmondta: a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért.

Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni - mondta a miniszter. Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében.

Ennek részleteit a csütörtöki Kormányinfón ismertették.

Kapcsolódó
Orbán: a rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

A kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

Nagy Márton gazdaságfejesztési miniszter elmondta: a jelenleg érvényben lévő ágazati különadók fölött kerülnek elrendelésre az extraprofit különadók, nyolc különböző szektorban.

A bankszektorban éves szinten 250 milliárd forintot vonnak el, valamit a tranzakciós illeték kibővítése még 50 milliárd forint bevételt jelent majd.

A második a biztosítói szektor, ahol 50 milliárd forintot vonnak el. A harmadik az energiaszektor (főként a MOL-t érinti mindez), 300 milliárd forintra számítanak innen, kiskereskedelmi cégektől 60 milliárd, a telekommunikációs cégektől 40 milliárd, míg a légitársaságok részéről 30 milliárd forintot vonnak be. A gyógyszerforgalmazói szektor 20 milliárd forint.

Újra bevezetik a reklámadót 2023. január 1-től, 15 milliárd forint bevételt remélnek ettől.

Ezek a tételek összesen meghaladják a 800 milliárd forintot.

"Mi nem vesszük el a profitot, mi az extra profitot vonjuk el, ez nagyon fontos! - hangsúlyozta Nagy Márton.  - Ezért nem gondoljuk, hogy ez a fajta megvonás megjelenne akár a fogyasztókra áthárított áremelkedésekben."

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy a beruházások egy évvel történő elhalasztása is (melyet ha nem lenne a háborús helyzet, nem tettek volna meg) a jövő évben mintegy 800 milliárd forintos bevételt jelent a költségvetésnek.

Az árstopokat szeretnék továbbra is fenntartani, erről június közepéig döntés fog születni. 

A háborús helyzetre vonatkozóan újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: "Nem gondoljuk azt, hogy közvetlen fenyegetés lenne a NATO tagállamokra Oroszország."

A benzinkutakon csak magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely pontosította a tankolásra vonatkozó intézkedést is. A tájékoztatóból kiderült, hogy a rezsicsökkentett árú üzemanyaggal csak magyar rendszámú autók tankolhatnak majd. A külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron. 

Nincs szó arról, hogy a kata megszűnjön

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy olyan szabályozási formát keresnek, amely visszaszorítja a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták. Nincs szó arról, hogy a kata megszűnjön, viszont változások várhatóak.

"Az ezzel kapcsolatos döntések még nem születtek meg és egyelőre csak szándékokról tudnak beszélni" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az egyik fő szándék az, hogy a kata bevezetésekor tett kormányszándék érvényesüljön, azaz, hogy visszaszorítsák mindezt arra a területre, amire eredetileg is szánták. Szigorítani akarnak ezen a területen. Az is elképzelhető, hogy növekedhet az éves összeghatár.

Majomhimlő: hazánkban még nem volt jelzés gyanús esetről

A majomhimlővel kapcsolatban is érkezett kérdés Gulyás Gergelyhez. A vírust illetően megnyugtatott: Magyarországon még nem érkezett jelzés majomhimlő gyanús esetről, de az NNK-ban rendelkezésre áll a laboratóriumi felkészültség a vírus felismeréséhez, és az ő feladatuk, hogy gondoskodjanak a megfelelő oltóanyagról. Mint mondta, a majomhimlő klinikai tünetei általában enyhék, és a legtöbb ember heteken belül felépül különösebb speciális kezelés nélkül.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a veszélyhelyzet végével feloldották a rendvédelmi dolgozók és az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmát. Ez azt jelenti, hogy a háborús veszélyhelyzetben már nincs érvényben ez a szabály.

A teljes sajtótájékoztató megtekinthető itt:

Borítókép: MIT/Illyés Tibor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek