1 évnél régebbi cikk

Farkas Eszter nyerte a XII. Fehérvári Versünnep döntőjét
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Farkas Eszter nyerte a XII. Fehérvári Versünnep döntőjét

A Ciszterci Szent István Gimnázium 12. osztályosa tanulója Radnóti Miklós: Második ecloga című versét adta elő.

Vörösmarty, Kányádi, Babits, Radnóti, Pessoa, Petőfi és Simon költeményei hangzottak el a XII. Fehérvári Versünnep döntőjében, amelynek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ. A nyolc döntős fiatalt a Vörösmarty Színház színművészei - Adorjáni Sárát és Bódizs Boróka Ajsát Tóth Ildikó, Farkas Esztert Váradi Eszter Sára, Kiss Viktóriát és Major Benedeket Kozáry Ferenc, Szabó Ábelt és Takács Hannát Juhász Illés, míg Török Laurát Varga Gabriella – készítették fel.

„…ki méltó látni a csodát, az a csodát magában hordja” - Babits Mihály gondolataival kezdte köszöntőjét Spányi Antal megyés püspök, kiemelve, világunk sokszor szürkének tűnik, sokszor úgy látjuk, hogy hiányoznak a csodák, ám amikor versekkel találkozunk, csodákkal találkozunk. "A költemények egy másfajta látásmódot adnak nekünk, felragyogtatnak és megmutatnak dolgokat, ami mellett talán a kevésbé ihletett ember elment volna észrevétlen. Ma a fiatalok a versekkel azokat a gondolatokat, érzéseket tolmácsolják, amelyek belőlük fakadnak, amelyekre rezonált szívük és lelkük, fiatal életük gazdagsága" - mondta a megyés püspök.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy két év szünet után folytatódhatott a Fehérvári Versünnep. „Meg kell állnunk egy pillanatra, hogy értékeljük ezeket a közösségi eseményeket, amelyek értéket képviselnek: tartalmukkal és a személyes találkozásokkal. Hálásnak kell lennünk azért is, hogy békés körülmények között léphetnek színpadra az ügyes, bátor, tehetséges fiatalok.”

A szombati eseményen Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész elnökletével értékelte a versmondásokat a zsűri, a bíráló bizottság tagjai Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Náray-Szabó Lívia pedagógus, valamint Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, a Vörösmarty Társaság elnöke, valamint Vakler Lajos Penna Regia-díjas újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-riportere voltak.

A Versünnep győztese a zsűri döntése alapján Farkas Eszter, a Ciszterci Szent István Gimnázium 12. osztályosa lett, aki Radnóti Miklós: Második ecloga című versét szavalta el. A Székesfehérvári Egyházmegye különdíját Bódizs Boróka Ajsa vehette át. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium 10. osztályosa Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményéből Az Éj monológját adta elő.

Adorjáni Sára, a Ciszterci Szent István Gimnázium végzőse a Széphő különdíját Kányádi Sándor: Pantomim című versének előadásával érdemelte ki. A Fehérvár Médiacentrum különdíját Török Laurának ítélték. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium 11. osztályos diákja Simon Márton: És még egy délelőtt versét adta elő. A fiatalok nemcsak a Versünnepen való részvétellel lettek gazdagabbak, hanem valamennyien meghívást kaptak a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek