11 hónapnál régebbi cikk

Megérkeztek az allergia elleni életmentő injekciók a fehérvári oktatási intézményekbe
·Hírekegészség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Megérkeztek az allergia elleni életmentő injekciók a fehérvári oktatási intézményekbe
·Hírekegészség·Utolsó frissítés: undefined

Megérkezett az a 145 darab Epipen-injekció, amelyek allergiás rohamok esetén akár életet is menthetnek a székesfehérvári óvodákban, bölcsődékben és általános, valamint középiskolákban.

Az injekciók beszerzése annak a hétéves kisfiúnak az esete után merült fel, aki mogyoróallergia miatt halt meg egy újpesti óvodai zsúron januárban. Ahogy a Fehérvári Civil Központban elhangzott, szerencsére a mogyoróallergia által okozott anafilaxiás sokk ritkán fordul elő, de több hasonló helyzetben is életet menthetnek a hígított adrenalint tartalmazó injekciók.

Ahogy Cser-Palkovics András polgármester az intézmények dolgozóinak tartott oktatáson elmondta, bízik benne, hogy nem lesz szükség az injekciók használatára, de ha mégis, most már rendelkezésre állnak.

„Pár hónappal ezelőtt egy tragédia szembesített sokunkat azzal, hogy nem csak azt ismerjük, mi okozta a problémát, de most már van lehetőség ennek a megelőzésére is. Akkor döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk ezeknek az injekcióknak a beszerzését minél gyorsabban lebonyolítani” – idézte fel a kezdeményezés szomorú apropóját a polgármester. Cser-Palkovics András mindenkit biztosított róla: amennyiben az injekciók pótlása szükséges, az önkormányzat erről is gondoskodik.

Valamennyi intézmény valamennyi telephelyére kerül majd a 145 injekcióból, amelyeket összesen 1,4 millió forint ráfordítással az Önkormányzat biztosított. Jövő héten ki is szállítják ezeket, illetve a mai, iskolai dolgozóknak szervezett oktatás után a bölcsődék és óvodák kijelölt kollégái is megkapják a szükséges tájékoztatást az injekció beadásáról.

Reszegi Imre vezető mentőtiszt előadásából kiderült: a legfontosabb lépés, hogy merjünk cselekedni.

A rovarcsípés, vagy gyógyszer és vegyszer okozta allergiás sokk tünetei, mint a nyelv és a gége megdagadása, vagy a sípoló légzés, könnyen felismerhetők, észlelésük után pedig azonnal cselekedni kell.

Mint elhangzott, ha megtörtént a baj, a mentőszolgálat munkatársai már a telefonon keresztül segítenek: akár az injekció beadásáig, lépésről lépésre elvezetik a segítségnyújtót. Fontos, hogy a hígított adrenalint tartalmazó injekció beadásával nem okozhatunk bajt, elmulasztása azonban végzetes is lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek