1 évnél régebbi cikk

Idén rendeznek utoljára Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen
·SzínházKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Vörösmarty Színház
Idén rendeznek utoljára Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen
·SzínházKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

Több szempontból is rendhagyó lesz a 2022-es Koronázási szertartásjáték, melyet augusztus 19-20-21-én rendeznek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László. Nyolc óriási történelmi személyiség, nyolc dráma, több száz szereplő és majdnem százezer néző az elmúlt években.

2013 óta - a pandémiás időszakot kivéve - a Koronázási szertartásjátékok minden évben a Nemzeti Emlékhely fölé emelt színpadon rendezték meg, azon a szakrális helyen, ahol az alkotó fantáziának köszönhetően, az emberek képzeletében évről évre felépült az elpusztult a Nagyboldogasszony Bazilika - olvasható az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében.

2022 augusztusában a tizedik szertartásjátékot rendezik meg, III. András – Az utolsó aranyágacska címmel, a rendhagyó előadás mottója: összegzés, megőrzés, továbbadás.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a pandémia időszakában nehéz volt a rendezvényének megszervezése, idén azonban van lehetőség a szertartásjáték, a Székesfehérvárvári Királyi Napok egyik legfontosabb eseményének megtartására. Az előadást hirdető plakáton egy, az Országalmából kigyökerező fát láthatunk, ami a nemzet és az élet fája.

A polgármester kiemelte, hogy a mostani szertartásjáték lesz az utolsó, melyet a Nemzeti Emlékhelyen rendeznek meg.

Ennek több oka is van: egyrészt a történelmi összefoglaló jelleg, másrészt a jelentősen megemelkedett költségek, harmadrészt pedig sikerült felhívni a figyelmet a Nemzeti Emlékhely hányattatott sorsára, arra, hogy a nemzet történelmi bölcsőjét nem lehet méltatlan állapotban hagyni a 2031-es és 2038-as évfordulókra. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek