1 évnél régebbi cikk

Itt vannak a rezsicsökkentés módosításának a részletei
Itt vannak a rezsicsökkentés módosításának a részletei

A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra - jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Tusványoson.

Németh Szilárd csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján közölte: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja,

ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Hangsúlyozta, bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár:

2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos megjegyezte: a kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér.

A földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

Németh Szilárd hozzátette: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. (MTI)

Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is.

Borítókép: MTI/Veres Nándor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek