1 évnél régebbi cikk

Szenzációs bronzkori leletre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei
·Történelemásatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
Szenzációs bronzkori leletre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei
·Történelemásatás·Utolsó frissítés: undefined

Egy előkelő fiatal lány sírjából különleges leletek kerültek elő, azon a megelőző ásatáson, amit a Szent István Király Múzeum régészei végeznek Mány határában, a leendő M100-as autóút nyomvonalán. Videón is megnézhetitek a szenzációs leleteket.

A megelőző  ásatások nyár elején indultak a leendő M100-as autóút nyomvonalán. Az ásatás első pár hetében egy kis sírszámú, a bronzkori halomsíros kultúrához köthető temetőrészlet került elő.

"Az M100 autópálya-projekt kapcsán csinálunk Mány határában feltárásokat. Igazából
alapvetően középkori objektumokra számítottunk, viszont találtunk egy viszonylag kisebb számú bronzkori temetőt is. Az egyik legérdekesebb egy 20 év körüli fiatal lány sírja. Pont ez a sír a halomsíros kultúra egyik képviselője volt, s ahogyan említettem egy fiatal lány lehetett a tulajdonosa, aki valószínűleg 20 év alatti lehetett. Megannyi melléklete volt a sírnak és igazából ez teszi különlegessé, mert lényegében a viseletét majdhogynem teljes egészében rekonstruálni tudjuk majd. Ezáltal bővül az információnk a bronzkori viselet és tárgytípusokról" – mondta el Líbor Csilla régész-antropológus, akinek a vezetésével zajlanak jelenleg is a munkálatok. 

8 temetkezést sikerült feltárni és rengeteg gyönyörű mellékletet és viseleti elemet sikerült dokumentálni a régészeknek. A már említett különleges sírból 38 tárgy került elő a vázon kívül. A lelőhelyen sok más érdekesség is várta a régészeket, hiszen a temető mellett az egykori bronzkori település jelenségeit is sikerült megtalálni, illetve vaskori kelta és Árpád-kori település nyomai is felfedezhetők. 

A leletek már a Szent István Király Múzeum restaurátor műhelyében vannak Székesfehérváron. 

Van ami a megelőző feltárás során, van ami pedig a közösségi régészeti program segítségével, fémkeresős műszeres lelőhely felderítés során került elő. Ezek a tárgyak szintén koordinátával, helyazonosítóval vannak ellátva. 

"Lenyűgöző ezeknek a tárgyaknak az egyszerűsége és a nemessége. Izgalmas belegondolni, hogy ezek több ezer éve készültek" - fogalmazott Lehrner Zsolt. Az alpolgármester a restaurátor műhelyben járt, és a tárgyak kapcsán kiemelte, hogy azok meglepően modernek.

"Sosem tudhatjuk, hogy mi rejtőzik a föld alatt. A technológia azért már ott tart, hogy bizonyos dolgokat tudunk azonosítani, de az ilyen leletanyagok kizárólag régészeti feltáráson, vagy fémkeresős kutatás alkalmával kerülnek a felszínre. Ha nem lennének a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások, akkor bizony sok ilyen tárgy megsemmisülne, vagy soha sem kerülne napvilágra" - mondta el Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója. 

A Szent István Király Múzeum videójából még több izgalmas részlet kiderül:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek