1 évnél régebbi cikk

Négy általános iskolában már megújultak a vizesblokkok, további ötben várhatóan idén kezdődnek meg a munkálatok Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Négy általános iskolában már megújultak a vizesblokkok, további ötben várhatóan idén kezdődnek meg a munkálatok Fehérváron

A „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében közel bruttó 250 millió forintból készültek el a fejlesztések.

Vidám színekben pompázó mosdók várják a gyerekeket a szeptemberben induló új tanévben a Hétvezér, valamint a Kossuth Lajos, a Munkácsy Mihály és a Táncsics Mihály Általános Iskolában. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében további fejlesztések zajlanak és folyamatosan indulhatnak el a város oktatási intézményeiben - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A teljes projekt összkerete 19 milliárd 75 millió Ft, amely tartalmazza 15 oktatási intézmény teljes vagy részleges szociálisblokk-felújítását. 15,8 milliárd forint állami támogatás már a korábbi években megérkezett az önkormányzat számlájára, ebből az első négy helyen már elkészült, további hat intézményben idén elkészül, a további öt esetében pedig hamarosan megtörténik a munkaterület átadása is még ebben az évben.

Így a vizesblokk-felújítási program mellett a Vasvári, a Tóparti és a Kodolányi Gimnáziumok teljes, míg a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium teljes homlokzatának, illetve a Barátság Házának a részleges felújítása is megkezdődhet.

Elhangzott, hogy  a Vasvári Pál és a Kodolányi János Gimnázium esetében a nyílászárócsere fizikai értelemben is elkezdődött augusztus elején, ennek határideje ezév vége. E két épület esetében a teljes felújítási program tervezése folyamatban van. Várhatóan a jövő év első felében a kivitelezési közbeszerzések kiírásáról dönthet a közgyűlés. A Tóparti Gimnáziumnál a teljes felújítás közbeszerzése folyamatban van, terveik szerint október-november tájékán tudnak szerződést kötni a nyertes kivitelezővel. A kivitelezés várhatón 1-1,5 évet vesz majd igénybe. A Kodály iskola esetében a közbeszerzési eljárás folyamatban van, a szerződéskötés várható időpontja idén ősz vége.

A Hétvezér Általános Iskolában tartott bejáráson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a Barátság Házában is terveznek felújítást. Az Ányos Pál utcai és Csitáry utcai szárny esetében a felújítási program a tetőterek teljes átalakítását és az épületszárnyak teljes gépészeti és villamossági felújítását, nyílászárócseréjét foglalja magában.

Mészáros Attila alpolgármester tájékoztatása alapján – a fent említett fejlesztéseken felül – az önkormányzat jelentős épületenergetikai korszerűsítési programot indított TOP pályázati forrásból, amely mintegy 1,6 milliárd Ft értékben 18 darab, kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmény energetikai felújítását foglalja magában, amelyből három ingatlan esetében komplex, 15 ingatlan esetében pedig részleges energetikai felújítás valósul meg.

Komplex fejlesztést, azaz homlokzati hőszigetelést, korszerű nyílászárókat és napelemrendszert kap a Munkácsy Mihály, a Táncsics Mihály, illetve a Sziget Utcai Általános Iskola. A Munkácsy esetében a közbeszerzés még folyamatban van, a másik kettő esetében a döntés megszületett és jövő tavaszra be is fejeződnek a munkálatok. További 11 iskola és 4 óvoda kap részleges fejlesztést, ami napelemrendszer kiépítését jelenti, a tervek szerint 2022 decemberi befejezési határidővel.

Példaértékű, hogy a Modern Városok Program keretében kapott állami támogatásból elsődlegesen a köznevelés és az oktatás fejlesztésére fordított az önkormányzat, emelte ki Török Szabolcs. A Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója köszöntet mondott ezért az elkötelezettségért a pedagógusok, a szülők és a gyermekek nevében. A közös összefogással megvalósult fejlesztésért fejezte ki köszönetét Nagyné Mészáros Beáta is, hozzátéve, a vizesblokkok mellett megújultak a tornaterem öltözői. A KÉPES program keretében hamarosan elkészül az okostanterem is a Hétvezér iskolában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek