1 évnél régebbi cikk

Szent István ünnepén Fehérváron mond beszédet Novák Katalin
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Szent István ünnepén Fehérváron mond beszédet Novák Katalin

Cser-Palkovics András hivatalosan is bejelentette, hogy Székesfehérvárra látogat Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Az államfő augusztus 20-án, szombaton Szent István lovasszobránál mondja el ünnepi köszöntőjét.

Szent István ünnepe, augusztus 20-a Székesfehérvár legkiemeltebb ünnepe. A nemzet történelmi fővárosában állt az államalapítónk által építtetett királyi bazilika, amely közel öt évszázadon át koronázások, uralkodói esküvők, temetések helyszíne volt. Szintén Székesfehérváron bocsátotta ki 800 esztendővel ezelőtt II. Endre az Aranybullát. Az évforduló előtt idén emlékévvel tiszteleg a város.

"Az Aranybullában az is szerepel, mint egy az utódokra feladatot róva, hogy a nagy királyra, a szent királyra itt Székesfehérváron kell az utódoknak emlékezni. És ezért különösen megtisztelő számunkra, hogy Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, az állami ünnepségek során hivatalos beszédét itt mondja el majd Székesfehérváron" - mondta Cser-Palkovics András.

Augusztus 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor a Szent István téren mond ünnepi beszédet az államfő, valamint köszönti a megjelenteket és az ünnepet a város polgármestere. Itt kerül majd sor a kenyéráldásra is.

"Köztársasági elnök is nagyon-nagyon régen járt itt nálunk ebben az ünnepkörben, ezért örülök és köszönöm is elnökasszonynak azt, hogy elfogadta a meghívásunkat és együtt ünnepelhetünk augusztus 20-án itt, Székesfehérváron. Így azon a helyen emlékezhetünk Szent Istvánra, amely városhoz, amely közösséghez, amely kövekhez a nagy királyt nagyon-nagyon sok minden fűzte" - tette hozzá a polgármester.

Az előrejelzések alapján sajnos bizonytalan az időjárás alakulása, így esőhelyszínnel is készülnek. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad majd otthont az ünnepi programnak.

Mint elhangzott: a Szent István tér és környéke sok ünneplőt be tud fogadni, a városházi helyszín esetén pedig fontos információ, hogy az ünnepi programot Székesfehérvár közösségi oldalán élő adásban követhetik az érdeklődők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek