1 évnél régebbi cikk

Fehérváron tartották az Országos Szakképzési Tanévnyitót
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérváron tartották az Országos Szakképzési Tanévnyitót

A szakképzés egyre fontosabb szerepet tölt be a fiatalok versenyképes végzettségének, a gazdaság által elvárt tudás megszerzésében. A helyi munkaerő-piaci változásokra reagáló rugalmas képzéseket indítanak a szakképzési centrumok. Idén Fehérváron nyitották meg a szakképzési tanévet.

Csak a tanult, szakképzett ember képes eltartani önmagát, családját. Hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az Országos Szakképzési Tanévnyitón. A miniszter szerint új dolgokat kell tanulni, hogy helyt tudjunk állni a nemzetközi versenyben, ezért működik 508 helyen szakképzés az országban, ahol több mint 250 ezer hallgató tanul.

"Az a célunk, hogy olyan inspiráló, ihletet adó környezetet teremtsünk, amely elősegíti a minél hatékonyabb tanulást és egyébként jó környezetet is adnak azoknak az oktatóknak, akik odaadóan, a szaktudásukat folyamatosan megújítva oktatják a jövő nemzedékeit" - nyilatkozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A miniszter hozzátette, a kis és közepes vállalkozások számára is fontos a szakképzés. Az állam két szakma és egy szakképesítés megszerzését támogatja. Nemcsak a fiatalok kapnak lehetőséget a tanulásra, hanem az idősebbek is. A szakképzési centrumokban 181 szakma közül lehet választani.

"A Székesfehérvári Szakképzési Centrum iskoláiban biztosítjuk az összes elérhető képzési szintet a rugalmas tanulási utak biztosításától az okleveles technikus képzésig. Intézményeinkben országosan is kiemelkedően alacsony a lemorzsolódás. A szakképzéshez kapcsolódó biztonság kiterjed a képzés egészére. Ezt a biztonságot kívánjuk erősíteni a pályaorientációra fordított munkával és folyamatos eszközfejlesztéssel" - emelte ki Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.

Cser-Palkovics András polgármester a köszöntő beszédében elmondta, Székesfehérvár ipara jelentős, meghatározó az országban az összefogás erejének köszönhetően:

"Akár a Széchenyi épületeibe mennénk be, magyarul a szakképzésbe, akár az Alba Regia Műszaki Karára az Óbudai Egyetemnek, ott is azt láthatnánk, hogy mind az oktatás-nevelés szakmai tartalmának vonatkozásában, mind az ahhoz szükséges technika, műszerezettség, eszközök, vagy éppen robotok tekintetében az összefogás tette lehetővé, hogy a legkorszerűbb tudást kaphassák meg azok a fiatalok, akik a környező épületekben kezdik meg tanulmányaikat néhány nap múlva."

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, az új kezedet, új ismereteket jelent: "Ahhoz azonban, hogy az új technológiák megjelenésével az önök munkája ne értékelődjön le, olyan dolgokat kell tanulni, amelyben a gépek nem versenyezhetnek velünk. Mi, Székesfehérvár közössége támogatjuk önöket abban, hogy ezeket a készségeket, képességeket megszerezzék, a legjobb körülmények között tanulhassanak."

A szakképzettség fontosságát jelzi, hogy a KSH foglalkoztatási adatai alapján több mint 4,6 millió foglalkoztatottat tekintve csak 9% azon foglalkozások száma, amelyek ellátásához egyáltalán nem szükséges szakképzettség. A foglalkoztatottak 51%-a pedig legalább középfokú szakképzettséggel rendelkezik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek