Új tanév a szakképzésben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola
Új tanév a szakképzésben

Több mint 1400 kilencedikessel indult el az új tanév a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben. A tavalyihoz képest jelentősen nőtt a tanulói létszám. Nagy volt az érdeklődés a felvételi időszakban a kereskedelem, és vendéglátás, illetve a villanyszerelő szakok iránt. 

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum oktatási intézményeiben idén 1440 diák kezdte meg a kilencedik osztályt. A központ tanulói létszáma 20 %-kal nagyobb a tavalyihoz képest. A felvételi időszakban kiderült, még mindig a villanyszerelő, a kereskedelem és vendéglátás a legnépszerűbb szakok a centrum intézményeit tekintve. A Deák Ferenc Technikum például kilencszeres túljelentkezéssel iskolázott be 100 százalékosan diákokat. 

"A technikumainkat gyakorlatilag az első percben beiskoláztuk szinte 100%-ban, egy-két hely maradt. A szakképzőnél pedig a tavalyi 53-ról 76%-ra emelkedett a beiskolázási számunk. Ami még nagyon népszerű egyébként idén még a villanyszerelő, tehát a villamos, elektronika, elektrotechnika ágazatos képzések. Mivel 97 %-os a teljes technikumi beiskolázásunk, minden technikumi szakmánk népszerűnek mondható"- mondta el Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója.

Újdonság is van az idei tanévben: a Bugátban indult óvodai nevelő szak. Az országban két intézményben indulhatott el ez a képzés, az egyik Székesfehérváron. A szakmák egyre vonzóbbak a diákok számára.

"Ez egy olyan életpályát tud mutatni a fiataloknak, amiből biztosan tudják, hogy meg tudnak élni később. Ez lehet az egyik. A másik, hogy ösztöndíjat fizetünk már kilencediktől kezdődően. Tehát addig, amíg alapozó képzésben van, addig csak ösztöndíjban részesülhetnek. Amikor megvan az alapvizsgájuk és már szakirányúan tanulnak tovább, tehát már konkrétan szakmát tanulnak, akkor már munkaszerződést is köthetnek duális partnerrel, és akkor már nem az ösztöndíjat kapják, hanem egy jóval magasabb összeget, amely 100 ezer forint minimum"- mondta el Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.

Mint megtudtuk, van olyan partnercég, amely még többet is fizet, így az összeg akár 160 ezer forint is lehet. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum 468 duális partnercéggel áll kapcsolatban. A központ 11 iskolájában fejlesztések is folyamatban vannak, többek között megújulnak a berendezések december közepéig. A központ több intézményét érinti egy 6,4 milliárd forintos fejlesztés, amely 2026 év márciusáig valósul meg a tervek szerint. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek