1 évnél régebbi cikk

Két új hadiüzem nyílik Székesfehérvártól 20 kilométerre
Két új hadiüzem nyílik Székesfehérvártól 20 kilométerre

Lőszereket és aknavetőket gyárthatnak majd a jövőben Várpalotán.

Hat új hadiüzemet hoznak létre a jövőben Magyarországon, írja a Növekedés.hu. Ezek egy része már meg is kezdte a működést, így hamarosan csúcstechnológiás radarok, modern harcjárművek, mesterlövészfegyverek, aknavetők, hadilőszer, géppuskák és gépkarabélyok mellett MRAP-kat, autonóm járműveket és drónokat is gyárthatnak hazánkban.

Székesfehérvártól 20 kilométerre két üzemet is létesítenek, de egyelőre mindkét várpalotai beruházás meglehetősen kezdeti fázisban van. 

A Rheinmetall Hungary Zrt. az összes hazai harcjárműhöz, harckocsihoz gyárt majd hadilőszereket Várpalotán. Mivel a magyar igények már teljesen NATO-kompatibilisek, így akár exportra is termelhetnek. A portál szerint előreláthatólag gyártani fognak 30 mm-es lőszert a Lynx harcjárművek számára, 120 mm-es lőszert a Leopard 2-es harckocsik számára, valamint 155 mm-es lőszert a Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek számára.

A másik várpalotai üzemet az immár magyar tulajdonú Hirtenberger Defence Systems hozza létre. A Hirtenberger eredetileg osztrák aknavető gyár, amit megvásárolt egy, a magyar állam által erre a célra létrehozott vállalat. Az osztrák üzem is megmarad a jövőben, de a gyártást és a kutatás-fejlesztést itthon is beindítják, így hazánkban kiépül egy aknavetőgyártó kapacitás is.

A várpalotai gyárakon kívül további hadiüzemek kezdhetik meg a működést a jövőben Zalaegerszegen, Kaposváron, Gyulán, Kiskunfélegyházán és Nyírteleken.

Borítókép: Wikipedia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek