2 hónapnál régebbi cikk

Fejér megyében közel 600 fiatalt segített adómentes keresethez a Nyári diákmunka program
·Hírekdiákmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
lokal.hu
Fejér megyében közel 600 fiatalt segített adómentes keresethez a Nyári diákmunka program
·Hírekdiákmunka·Utolsó frissítés: undefined

Újra az iskolapadot koptatják azok a középiskolások és egyetemisták, akik júliusban és augusztusban a Nyári diákmunka program támogatásával dolgozhattak - írta az MTI-nek megküldött közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A tárca által biztosított teljes, csaknem 3 milliárd forintos keretösszeg a fiatalok vakációs foglalkoztatásában hasznosult. A kezdeményezésnek köszönhetően a nappali képzésben tanuló 25 év alattiak munkatapasztalathoz és szja-mentes jövedelemhez jutottak a szünidőben.

A Nyári diákmunka programba regisztráló fiatalok az elmúlt két hónapban dolgozhattak önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, még több pénzt költhetnek tanulmányi és szabadidős költségeikre.

A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítették a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás volt támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalta át. A végleges adatok szerint 4567 munkaadó kapott összesen több mint 2,9 milliárd forintot 26 503 fiatal átmeneti felvételéhez.

A támogatott 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban. Az idei résztvevők túlnyomó többsége, 95 százaléka középiskolás volt.

Területi bontásban a jól hajrázó Szabolcs megye lett az első, közel 3800 diákmunkással, szoros másodikként futott be Borsod. Kétezer fölötti a támogatottak létszáma Békésben és Csongrádban is.

Megkeresésünkre a Technológiai és Ipari Minisztérium sajtóosztálya elmondta, hogy Fejér megyében a Nyári diákmunka programban idén 124 munkáltatónál 589 fiatal dolgozott több mint 84 millió forint támogatással. Közel félezer tanuló, hallgató önkormányzatoknál szerzett munkatapasztalatot, több mint nyolcvanan kereshettek zsebpénzt a vendéglátás-turizmus helyi vállalkozásainál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek