1 évnél régebbi cikk

A Gripen volt a nagy sztár - ezreket vonzott a börgöndi repülőnap
·Programokrepülés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Gripen volt a nagy sztár - ezreket vonzott a börgöndi repülőnap
·Programokrepülés·Utolsó frissítés: undefined

A műrepülő bemutatók és ejtőernyős ugrások mellett nagy élményt jelentett a látogatóknak a Magyar Honvédség Gripenjének bemutatója is a 27. alkalommal megrendezett eseményen. Képgaléria.

A repülés iránt érdeklődők már kora reggel elfoglalhatták helyüket a Székesfehérvár-Börgönd repülőtéren. Az Albatrosz Repülő Egyesület szervezésében 27. alkalommal megrendezett légiparádén a délelőtt folyamán sokak számára ismerős lehetett a Jakab Ernő által vezetett, a Dallas című sorozat főcímében is szereplő típus, a Bell 206 JetRanger helikopter, vagy a nap folyamán sétarepüléseket teljesítő LI-2-es utasszállító, melyből már csak egyetlen működőképes példány van a világon.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője külön köszöntötte a 100 éves Kálmán Piroskát, akinek édesapja, Kálmán László egykor a börgöndi repülőtéren teljesített parancsnoki szolgálatot. Az államtitkár beszédében kiemelte, a Börgöndi Légiparádé nem csak egy családi nap, de tiszteletadás is a székesfehérvári repülés 100 éve előtt.

Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett: a tavalyi repülőnap óta elkészült a reptér új hangárja, ami az Albatrosz és az Önkormányzat összefogása nélkül nem jöhetett volna létre. Viza Attila közbiztonsági tanácsnok méltatta az Albatrosz Repülő Egyesület utánpótlásképzését is, hiszen azok a pilóták, akik a most is látható fantasztikus gépeket repülik, egykor hasonló helyszíneken kezdték karrierjüket, mint a Börgöndi Repülőtér.

Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke és Józsa Dávid, az egyesület elnökhelyettese megköszönték azokat a támogatásokat, melyek nyomán a Légiparádé közel három évtizede töretlenül fejlődhet.

A beszédek végén, remek időzítéssel érkezett meg a légtérbe az L-29 Delfin kiképzőgép, majd a megnyitó résztvevői néma koszorúzással hajtottak fejet a székesfehérvári repülés történelme és annak meghatározó alakjai előtt.

A hivatalos megnyitó után folytatódtak a bemutatók és a sétarepülések is. Folyamatosan rótta a köröket például a közönségkedvenc An-2-es és a Li-2-es repülőgép. A közönség által leginkább várt délutáni bemutatókon a Magyar Honvédség JAS-39C Gripenje percek alatt megérkezett Kecskemétről Székesfehérvárra, majd a pilótafülkében helyet foglaló Majerik Máté főhadnagy infracsapdákkal és látványos manőverekkel tarkított műsorát csodálhatták meg a nézők. Őt követte a Honvédség AS350-es helikopterének bemutatója, majd sorban érkezett a Jak-52, az L-29 Delfin, valamint Józsa Dávid, Danyádi Miklós, Veres Zoltán és Imre Lajos műsora.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek