1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: marad a benzin- és élelmiszerárstop
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Magyarország Kormánya
Kormányinfó: marad a benzin- és élelmiszerárstop

A kormány szombat délelőtt ülést tartott, az ott megszületett döntésekről tartottak tájékoztatást.

Még tartott a kormányülés szombaton, amikor a Kormányinfó elkezdődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett. A tájékoztató elején Gulyás Gergely kiemelte, a háború és arra adott szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, ennek következtében elszabadult az üzemanyagár is. 

"Amíg a szankciók hatályban vannak, nincs reális esély a helyzet javulására, ezért a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítjuk. A kamatstopot pedig a kormány szándéka szerint legalább fél évvel meg fogjuk hosszabbítani" - mondta el Gulyás.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. 

Nagy Márton elmondta, a mai kormányülésen az energianintenzív, termelőtevékenységet végző kis- és középvállalkozás megsegítéséről is döntés született. Az október 1-jével induló és 2023 végéig tartó program két területre fókuszál, egyrészt a működési költségeket, másrészről a beruházásokat támogatják.

A működési támogatás október-november-december hónapra vonatkozó gáz- és áramszámla-támogatást jelent. Itt a növekmény 50 százalékát fizetik majd ki.

Energiahatékonysági beruházásokra is indul támogatási program, hogy javuljon a kkv-k versenyképessége. A Széchenyi Kártyaprogram keretében az önerőt támogatják, maximum 15 százalékos mértékig. Azt kéri ezért cserébe a kormány, hogy a kkv-k tartsák meg a foglalkoztatotti létszámukat legalább 90 százalékos mértékig.

Két másik támogatási programról jelenleg is tárgyal a kormány - mondta el Nagy Márton. Az egyik egy gyármentő program, ami a nagy, energiaintenzív iparvállalatok beruházásait támogatja majd, a másik pedig új munkahelyvédelmi akcióterv. A részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta, hogy körülbelül 10 ezer feldolgozóipari kkv-t érint majd a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva hangzott el, a kormány javaslata az, hogy az általános iskolában legalább 20 fok legyen, a 18 fok csak a gimnáziumra és a felett érvényes, de erről ma még tárgyal a kormány.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek