1 évnél régebbi cikk

A ráktól fél a magyar, nem a koronavírustól
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Olga Kononenko
A ráktól fél a magyar, nem a koronavírustól

Továbbá rendkívül rossznak értékeljük a hazai egészségügy helyzetét. Ez derült ki az Ipsos nagy nemzetközi felméréséből.

A világ 34 országában készítette felmérést az Ipsos. Ebből kiderül, hogy szinte mindenhol a koronavírus jelenik meg a legveszélyesebb betegségként, de Magyarországon a daganatos betegségek váltják ki a legnagyobb szorongást. A kutatást szerint a benne részt vevő országok átlagát nézve a Covid 47 százalékban aggasztja az embereket – de nálunk ez az arány csak 18 százalék. A rák ellenben 43 százalékkal vezet, és a mentális betegségek, valamint a stressz is jobban aggasztja a magyarokat, mint a koronavírus (igaz, kevésbé, mint ugyanezen betegségek a világ más részein élőket).

A felmérés az egészségügy helyzetére is kitért. Ez alapján a vizsgált országok közül messze Magyarországon ítélik meg legrosszabbnak az egészségügy minőségét az emberek. Csak 14 százalék szerint jó vagy nagyon jó, és 53 százalék mondja, hogy rossz vagy nagyon rossz. Azzal a kijelentéssel, hogy „Az egészségügy a legjobb ellátást biztosítja a számomra” a magyar válaszadóknak mindössze 10 százaléka értett egyet. A jövőt tekintve a magyar megkérdezettek 8 százaléka mondta, hogy szerinte jobb lesz a helyzet (a világátlag 33 százalék), 45 százalék szerint rosszabb lesz.

A várólisták és az egészségügyi dolgozók hiánya az a két probléma, ami leginkább aggasztja a magyarokat. Érdekesség, hogy utóbbi a felmérés alapján a svédeknél, franciáknál, hollandoknál, belgáknál is súlyos gond. 

Az elemzés alapjául szolgáló felmérést 2022. július 22. és 2022. augusztus 5. között készítették az Ipsos Global Advisor rendszerén keresztül, összesen 23 507 résztvevő megkérdezésével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek