1 évnél régebbi cikk

Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law) kritika: a sorozat, amelytől a keményvonalas Marvel-fanok is vakargatják fejüket
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Disney
Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law) kritika: a sorozat, amelytől a keményvonalas Marvel-fanok is vakargatják fejüket

Véget ért a kissé kínkeservesen csordogáló Amazon: Ügyvéd című Marvel-sorozat a Disney+-on, amelyet bár nem volt rossz, azért érezhetően döcögött alatta a szekér. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Amazon: Ügyvéd! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Amikor bejelentették, hogy a Marvel a nappalikban bővítené, mélyíteni tovább a filmes univerzumát, elmondhatatlan öröm lett úrrá rajtam. Belegondoltam, így egyrészt nem kell hónapokat várnom arra, hogy megkapjam a magam, létszükséglet határát súrolgató kis szuperhősös adagját. Másrészt, ha netalántán egy-egy mozi valamilyen oknál fogva halasztásra kerülne, akkor sem kell búslakodnom, mert folyamatosan fogják darálni majd a jobbnál jobb szériákat.

Na, ez csak az első néhány produkcióig működött, ugyanis a nagy sikereken felbuzdulva a Disney olyan sebességre kapcsolt, amelyet már a dolgozói sem bírtak feldolgozni ép ésszel, így egy idő után már egyre szembetűnőbb lett az eddig megszokott, szinte kifogástalan minőség romlása. De kezdjük az elején...

A WandaVízió úgy ahogy van, kirobbantotta az agyam a helyéről, olyan hatást tudott kiváltani belőlem, mint mondjuk nemrég a Trónok harca, így a hetente érkező epizódok között folyamatosan azon kattogtam, mi miért történt a korábbiakban, és hova fut majd ki az a sok utalás, amelynek közben a teóriagyártóknak köszönhetően részletesebben is utánajártam. Imádtam minden percét!

A Lokinál ugyanez volt a helyzet, ment az agyalás ezerrel, az utolsó epizód ráadásul még egy olyan eseményt is beindított, amely az egész filmes univerzumra nagy hatással volt. De pszt! 

A Sólyom és a Tél Katonája is szorosabban kapcsolódott a fősodorhoz, ugyanis lényegében ebben a darabban derült ki, hogy ki veszi át Steve Rogers helyét, mint az új Amerika Kapitány, szóval Sam Wilson és Bucky Barnes kalandjában is bőven volt kraft.

És még talán a Sólyomszem is kellemes meglepetés volt a maga karácsonyi feelingjével, és egy olyan rosszarccal, akit már régóta követeltek a rajongók, hogy végre mutassa meg magát az MCU-ban - ezzel is előrevetítve egy közönségkedvenc hős felbukkanását. Khm, Daredevil...

Ja, és hát a kishazánkban készült Moonknight (magyarul Holdlovag) is rendesen odatette magát, Oscar Isaac zseniális munkát végzett, de a produkció minőségénél már kicsit érezhető volt a feszített tempó, ugyanis a forgatókönyv és a CGI is időnként döcögött egy picit.

De ami ezek után a sorozatok után történt, azt nehéz megemészteni: bár én elvoltam vele, a Ms. Marvel teljesen értelmezhetetlen széria volt, még úgy is, hogy az utolsó felvonás fontos eseményekről rántotta le a leplet. Mondanom sem kell, a rajongóknak már kinyílt a bicska a zsebükben...

Amit aztán a She-Hulk, vagy magyarul Amazon első trailere még jól meg is élezett, ugyanis már pár képkocka után simán levágós volt, hogy ez a sorozat több sebből fog vérezni... és hát na!

Sztori

Jennifer Walters (Tatiana Maslany) a frissen diplomázott ügyvédek átlagos és izgalmakkal teli életét éli egészen addig a pillanatig, amíg össze nem beszélnek uncsitesójával, Bruce Bannerrel, alias Hulkkal (Mark Ruffalo), hogy mivel régen látták egymást, lógjanak egy kicsit együtt a következő világmegváltó (vagy éppen az univerzmot romba döntő) kaland előtt.

Igen ám, de útközben egy Sakaaról érkező űrhajó lepi meg őket, így balesetet szenvednek, amelynek következtében Jen szervezetébe kerül Hulk vére, így rövidtávon Ms. Walters is Hulkká változik, vagyis She-Hulkká, magyar fordításban Amazonná.

Onnantól pedig teljesen a feje tetejére áll Jennifer élete, ugyanis szupererejének köszönhetően hirtelen celebstátuszban találja magát, így ügyvédkarrierjére sem tud koncentrálni, és még a helyi menő csávók is megtalálják maguknak... üdv a klubban!

Karakterek

Amúgy magával Amazonnal semmi problémám nem volt, Tatiana Maslany emberi és Hulk formájában is szerethető, jópofa (néha túlontúl is), az előzeteshez képest a CGI-on is javítottak egy kicsit, bár helyenként így is testidegennek hatott, viszont a jövőben simán el tudom képzelni a Bosszúállók között a figurát. Véleményem szerint ennél jobban nem is lehetett volna hozzányúlni She-Hulkhoz.

Az eredeti Hulkból is kaptunk bőven, azok az epizódok voltak a legerősebbek, amelyekben felbukkant, ám abszolút nem lopta el a show-t a főszereplőtől, úgy is lehetne fogalmazni, hogy tökéletesen kiegészítették egymást.

Ugyanez elmondható Emil Blonsky Förtelemjéről (Tim Roth) is, aki szintén üde színfolt volt. Jó rég láthattuk emberi formájában a Marvel filmes univerzumában, abszolút telitalálat volt, hogy újra bedobták a buliba, ráadásul egy egészen érdekes karakterfejlődésen is átesett, szóval piros pont.

Az új szereplőket egyáltalán nem lehetett komolyan venni, egyedül Ginger Gonzaga figurája volt, aki valamilyen hatást kiváltott belőlem, de cserébe ebben a szériában is felbukkant Wong (Benedict Wong), akivel továbbra sem lehet betelni, és maga a Fenegyerek (Charlie Cox) is, aki bár bugyutább lett a netflixes megfelelőjéhez képest, óriási mosollyal a számon lestem a megmozdulásait.

Összegzés

Na, és ha ennyi szépet és jót írtam a karakterekről, akkor mégis mi a bajom a sorozattal? Hát úgy en bloc minden. Na jó, nem teljesen, de az Amazon alapkoncepciója annyira félrement, hogy azon sem csodálkoznék, ha a Marvel az elkövetkezendő projektjeit kőkeményen átdolgozná.

Az Amazon: Ügyvéd elméletileg egy tárgyalótermes szitcom lett volna, amely közben a főszereplő folyamatosan áttöri a negyedik falat, azaz kommentálja a történéseket. Na, ez úgy ahogy megvolt, de a fináléban szerintem kicsit túllőttek a célon a készítők: akkora egetverő baromság volt az egész, hogy rendesen fájt nézni... komolyan, ennyire futja a Disneytől?

Lényeg a lényeg, az egész cselekmény egy nagy katyvasz, csak röpködnek az ismerős, illetve új szereplők, és lényegében sehova sem fut ki a széria. Kaptunk egy She-Hulkot és kész, örüljünk, dolgozzuk fel! Hát, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez édeskevés...

Eddig egyedül az Amazonnál éreztem azt, hogy egészen konkrétan hülyének néz a Disney. Mintha azt hinnék a fejesek, hogy egy kis zöld bőrrel, csihi-puhival meg szuperhősös sztorival bármit le lehetne tolni a torkunkon. A She-Hulk egészen egyszerűen lélektelen, hasonlókat éreztem a Ms. Marvel közben is, de abban legalább volt valami egyediség, és amúgy sajnos a Thor: Szerelem és mennydörgés is ugyan ebbe a kategóriába sorolható...

Amúgy nagyjából rájöttem, hogyan operálnak manapság a Marvelnél: kapunk egy brutálisan erős nyitóetapot, majd jöhet az altatás, hogy a végén aztán ismét odacsapjanak az asztalra. Aztán vagy bejön, vagy nem. Eddig bejött, mert azért csak ott motoszkált a fanok buksijában, hogy ennél nincs lejjebb. De van!

Már előre látom, hogy ezután sem fognak változtatni a formulán, mert például a Rotten Tomatoeson a kritikusok véleménye alapján továbbra 87%-on áll a sorozat, ami számomra teljesen felfoghatatlan. Szóval elméletben sikeres a produkció, csak a rajongók utálják. De az kit érdekel, nem?

Az Amazont ettől függetlenül minden Marvel-fannak ajánlom, ha másért nem is, azért, hogy megismerjétek Jen Walters karakterét, mert ő nagyon is jó lesz majd a jövőben, csak ezzel a fránya futószalagon való gyártással kellene valamit kezdeni, mert nagyon, de nagyon nem lesz jó vége. 

10/6 - Az Amazon: Ügyvéd egyszer nézhető, de nagyon nem jó ez az irány, amelyen a Marvel elindult

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek