1 évnél régebbi cikk

Több fényt - kezdeményezés és programok a kerékpárosok jobb láthatóságáért Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik/FTV
Több fényt - kezdeményezés és programok a kerékpárosok jobb láthatóságáért Fehérváron

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete a kerékpárosok jobb láthatóságért indít kezdeményezést novemberben. A kerékpáros balesetek száma nem csökken, és gyakori ok a láthatósági probléma.

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete legújabb akciójában a kerékpárosok láthatóságára szeretné felhívni a figyelmet. Az őszi-téli időszakban, főleg a reggeli és késő délutáni órákban a nem megfelelően kivilágított biciklisek fokozott veszélynek vannak kitéve. Az egyesület novemberben két alkalommal is bemutatót szervez, ahol a rendőrség és a Kerékpárosklub közösen mutatja be, mi a különbség egy kivilágítatlan és egy jól látható kerékpáros között, valamint hasznos tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A Magyar Kerékpárosklub és a rendőrség közös bemutatóinak helyszíne és időpontja: Prohászka utca 12. november 2., kedd 17.00, és Hosszúsétatéri aluljáró, belvárosi oldal november 16., szerda 17.00.

Az Európai Unióban évről évre az összes halálos baleset átlag 8 százalékát szenvedik el kerékpárosok. Ez azt jelenti, hogy az unióban évente megközelítőleg 2000 ember veszti el az életét kerékpáros balesetben. Magyarországon az átlagnál rosszabb az arány: a halálos balesetek 12 százalékának az elszenvedője kerékpáros.

A kerékpár jellemzően idénysport, így nem meglepő, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban fordulnak elő a leggyakrabban a kerékpáros balesetek. A KSH adatai szerint idén az első félévben 1473 közúti balesetből 570-et okozott kerékpáros.  A láthatóság ősszel is probléma lehet, a balesetek többsége ugyanis 16 és 20 óra között történik. Más megközelítésből a kerékpáros halálos balesetek 26 százaléka rossz fényviszonyok között esik meg, jellemzően a szürkületi, sötétedési időszakban. Ez mindenképpen aláhúzza a láthatóság fontosságát! A halálos kerékpáros balesetek több mint fele történik városi környezetben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek