1 évnél régebbi cikk

Újabb két termékre terjesztik ki az árstopot
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Újabb két termékre terjesztik ki az árstopot
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

A kormányülést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a változásokat a Kormányinfón.

A kormány keddi ülésén többek között gazdasági és energetikai kérdésekről is tárgyalt - emelte ki a Kormányinfó elején Gulyás Gergely. Hozzátette, a legnagyobb probléma a szankciós infláció, amivel a magyar gazdaság is küzd. Elég volt bejelenteni a kilencedik EU-s szankciós csomagot, és máris emelkedett az energia ára. Amíg újabb és újabb szankciók merülnek fel, addig szankciós infláció is lesz - hangsúlyozta.

A cél, hogy jövő év végére a fele legyen a mostani infláció - jelentette be Gulyás Gergely.

Ezért van rezsicsökkentés és benzinárstop, illetve a kis- és középvállakozásoknak a kamatstop. Elhangzott, újabb két termékre terjesztik ki az árstopot. Ennek értelmében

a tojás és étkezési burgonya árát a 2022. szeptember 30-i árszinten rögzítik, a nagybani piacok kivételével.

A döntés december 31-ig érvényes a többi árstoppal együtt. A rezsiárak kapcsán elhangzott, mivel energia drágább lesz, magasabb áron tud vásárolni a kormány energiát, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak. 

A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, ezért 2023. január 1-től sem emelkedik a rendszerhasználati díj"

- mondta a miniszter, aki újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, a most rögzített rendszerhasználati díjat kell a szolgáltatóknak rögzítenie.

Extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, ami 40 milliárdos költségvetési bevételt jelent - mondta Gulyás. 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot.

Gulyás Gergely az uniós tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország sokat tett, hogy az EU-s forrásokhoz hozzájuthasson. Elhangzott, az EU újabb igényeket támasztott, és csak azt tudják teljesíteni, amelyek nem ellentétesek az ország érdekeivel, és a korábbi vállalásokkal.

Az igazságszolgáltatás tekintetében itthon teljesen függetlenek a bíróságok, így ott a különböző hatásköri kérdéseknek a pontosítása lehetséges. Azok az aggályok, amelyek a bizottság részéről felmerültek, azok megalapozatlanok - emelte ki a miniszter, hozzátéve, itt nem szervezeti változásokról van szó, hanem az intézmények közötti hatáskörökről.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely az energiaárakkal kapcsolatban elmondta, az év végéig nem változnak a mértékek, jövőre azt szeretnék, ha alacsonyabb lenne, de erre ígéretet nem tudnak tenni, mert mindenki folyamatosan szerzi be a gázt.

Borítókép: YouTube/M1 - Híradó
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek