1 évnél régebbi cikk

Rossz minőségű beton miatt állt le a Fejér megyei kórház új tömbjének építése
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Rossz minőségű beton miatt állt le a Fejér megyei kórház új tömbjének építése

Négy szakvéleményből három szerint is kifogásolható volt az alapozásnál használt beton minősége. Három hónapot csúszhat az eredeti tervekhez képest az építkezés.

Az alapozást követően egy ideje leállt a Fejér Megyei Szent György Kórház új tömbjének építése, írja a feol.hu. A lapnak a kivitelezéssel megbízott a Fejér-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciumának projektigazgatója elárulta, hogy gond van a beton minőségével. 

Bernwallner Vilmos azt mondta, hogy a cölöpalapozást még nyáron végezték el, majd a 233 cölöpre kerültek a monolit vasbeton fejtömbök és talpgerendák, amik az új épülettömb alapjai lettek volna. A 28 nappal későbbi belső minőségbiztosítási próbán azonban kiderült, hogy nem a terv szerinti minőségű a fejtömbök betonja.

Ezt követően több független labort és igazságügyi szakértőt is felkért a kivitelező a beton minőségének, teherbírási tényezőjének a vizsgálatára, illetve a BME is elvégzett egy vizsgálatot. A négy felmérésből három szerint a beton az elvártnál nagyrészt gyengébb minőségű, egy szakvélemény pedig nagyrészt megfelelőnek tartotta a betont az eredmények alapján.

A kivitelező konzorcium ezután december 2-án úgy döntött, hogy „a leendő épülettömb biztonsága érdekében el kell bontani és újra kell építeni azokat a betonelemeket, amelyek teherbírása kicsit is bizonytalan, vagy egyértelműen nem megfelelő”. Bernwallner Vilmos szerint a napokban megkezdődhet a bontás, majd újrakezdik az alapozást. A minőségi hiba miatt várhatóan három hónapot csúszhat a beruházás, vagyis nem 2024 márciusában, hanem csak júniusban lehet kész az új épület.

A kórházi építkezés leállásáról a város polgármesterét is kérdezték múlt heti online fogadóóráján. Cser-Palkovics András azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nincsen közvetlen köze és ráhatása a beruházásra a támogatás megszerzésén kívül, mivel állami intézményről van szó. 

A fogadóóráról szóló cikkünket itt lehet elolvasni:

Kapcsolódó
Posták újranyitása, Új Csóri úti körforgalom, vízmérőóra-cserék: online polgármesteri fogadóóra volt

Ismét rengeteg kérdés, kérés érkezett Cser-Palkovics Andráshoz a hétfői online polgármesteri fogadóórán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek