1 évnél régebbi cikk

Kiderült, mennyibe kerül a gáz és az áram 2023 januárjától
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Kiderült, mennyibe kerül a gáz és az áram 2023 januárjától

Éjszaka jelent meg a rendelet arról, hogy mennyibe is kerül majd a gáz és az áram 2023 januárjától.

Még az ünnepek előtti napokban is folyamatosan érkeznek a bejelentések a 2023-as év áraival és változásaival kapcsolatban. Az éjszaka megjelent a hivatalos rendelet arról, hogy mennyibe is kerül majd a gáz és az áram 2023 januárjától a magyar lakosságnak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke hirdette ki, hogy január 1-jétől április 30-ig pontosan ugyanannyi lesz a gáz és az áram piaci ára, mint most. Mivel a rezsicsökkentés továbbra is él, ezért az átlagfogyasztásig értendő árak nem módosulnak, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik. Ez azt jelenti, hogy a jövő év első négy hónapjában ugyanannyit kell fizetni a gázért és az áramért, mint most.

Számokra lebontva ez úgy alakul, hogy az A1 és A2 árszabás esetén kicsivel több mint 70 forint/kWh; B alap árszabás esetén csaknem 61 forint/kWh-val kell számolni.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. A fenti összegek természetesen az átlagfogyasztás feletti mennyiségre vonatkoznak, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a kedvezményes árak nem változnak, vagyis a normál tarifa esetén ez csaknem 37 forint/kWh, míg a vezérelt áram esetén pedig 23,1 forint/kWh. A kedvezményes ár 2023-ban is évi 2523, vagyis havi 210 kWh fogyasztásig érvényes.

A gáz piaci ára szintén nem változik, a kedvezményes áron vásárolható mennyiség továbbra is évi 63 645 MJ, az átlagfogyasztás feletti mennyiség piaci ára pedig továbbra is 22 Ft/MJ marad.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is. Az átlagfogyasztás feletti árak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart, vagyis az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek