1 évnél régebbi cikk

Közel felére csökkennek a távhődíjak Székesfehérvár számára
·Hírekrezsi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Közel felére csökkennek a távhődíjak Székesfehérvár számára
·Hírekrezsi·Utolsó frissítés: undefined

Rögzíti a távhődíjak mértékét a kormány a következő kilenc hónapra, jelentősen csökken a települések és intézményeik által fizetendő összeg. Az új rendelet értelmében körülbelül 50 százalékkal csökken a távhő ára az önkormányzat és a városi intézmények számára – adta hírül Cser-Palkovics András.

Cser-Palkovics András polgármester a részletekkel kapcsolatban kiemelte, hogy az új rendelet értelmében körülbelül 50 százalékkal, azaz 25 586 Ft/GJ-ra csökkent a távhő ára az önkormányzati intézményeink és épületeink számára január 1-jétől.

"Ennek eredményeképp a Vörösmarty Színházat a tervezettnél korábban, már március elsején újranyithatjuk! Persze, ez még mindig jóval magasabb költség a korábbi, „békebeli” árakhoz képest: anno cca. 4400 Ft/GJ-ért tudtuk fűteni az önkormányzati épületeket, tehát a 2022 végén tapasztalt 50 890 Ft-os ár több mint tízszeres költségnövekedést jelentett, amely most valamelyest konszolidálódik, „csak” körülbelül ötszörös költséggel kell számoljunk idén őszig" –  fogalmazott közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András azt is részletezte, hogy az energiaválság előtti árakon nagyságrendileg 170 millió forintba került a távhős épületek fűtése, ami a brutális drágulás miatt 1,2-1,3 milliárd forintra nőtt volna.

"Ebből 300-350 milliót tudtunk volna faragni a masszív takarékoskodási intézkedésekkel. Utóbbiak kapcsán 2022 októberéről és novemberéről már konkrét adataink vannak: az intézkedések, ha kellemetlenek is néha, de hatásosak: több mint 50%-os csökkenést tudtunk elérni az önkormányzati létesítmények energiafelhasználásában" –  tette hozzá polgármester.

Cser-Palkovics András kiemelte: "Összegezve elmondható, hogy a korábbihoz képest egy kis optimizmussal tervezhetjük a város ’23-as költségvetését. Persze, az energiaárak továbbra is magasak, továbbra is takarékoskodásra lesz szükség, azonban már most látszik: súlyos százmillió forintokat tudunk majd megspórolni csak a távhő árának konszolidációján. Bízom abban, hogy a trend nem áll meg és valamelyest normalizálódnak az árak, ha vissza nem esnek az energiaválság előtti szintre."

Az idei költségvetést is ennek megfelelően, óvatosan, a stabilitásra és a működésre fókuszálva tervezzük meg. A város 2023. évi költségvetését várhatóan február közép tárgyalja majd a közgyűlés. Emellett is azonban folytatjuk és tervezzük a további energetikai beruházásokat, hiszen a hatalmas kihívás mellett ez most történelmi lehetőség arra is, hogy felgyorsítsuk klímavédelmi, energiahatékonysági törekvéseinket!"

Az Energiaügyi Minisztérium a tervezhető és költségtakarékos működésért három negyedévre, vagyis kilenc hónapra rögzíti a díjak januártól érvényes mértékét. A tárca közleményében azt írta, hogy az energiaválság előtti árak 2023-ban nem térnek vissza, ám a lehetőségekhez mérten és a várakozásokhoz képest számottevően nő az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek