1 évnél régebbi cikk

Így igényelhetik az átlagon felüli fogyasztók az önkormányzati rezsitámogatást
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Így igényelhetik az átlagon felüli fogyasztók az önkormányzati rezsitámogatást

Az átlagon felüli áram és gázfogyasztásra 2022. szeptember 1-jétől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Viszont a tűzifa beszerzési költségeire vonatkozó támogatás iránt már benyújtható a kérelem.

Cser-Palkovics András Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindult a Székesfehérvári Veszélyhelyzeti Lakásfenntartást segítő Települési Támogatási Program. Célja, hogy kifejezetten azokat a székesfehérváriakat segítse, akik a legnehezebb anyagi helyzetben vannak és a legkiszolgáltatottabbak az energiaár változásainak.

A Program előkészítésekor szempont volt a hosszú évek óta tartó, sok területre kiterjedő és jelenleg is jelentős mértékű állami támogatási rendszer szociális alapú helyi kiegészítése.

Kik igényelhetik az önkormányzati rezsitámogatást?

Az önkormányzati rezsitámogatást azok a Székesfehérváron bejelentett lakóhellyel, más településen tartózkodási hellyel nem rendelkező és életvitelszerűen a bejelentett - a szociális ellátásra való jogosultsággal érintett - székesfehérvári lakóhelyén élő egyedül élők, gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelők, valamint a legalább négy gyermeket nevelő nagycsaládosok igényelhetik, amely család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 115 000 forintot.

Az önkormányzat közvetlenül a jogosultaknak juttatja el a pénzbeli támogatást átutalással vagy postai úton.

Fenti feltételeken túl azokban a hónapokban lesz valaki jogosult a támogatásra, amelyekben lakossági piaci árat, illetve versenypiaci költségeket tükröző árat fizetett és csak ezen összegre, legfeljebb a támogatási összeg erejéig.

Tehát az áramfogyasztás költségeire a piaci áron számolt összeg, de legfeljebb havi 5 000 forint, a gázfogyasztás költségeire a versenypiaci költségeket tükröző áron számolt összeg, de legfeljebb havi 15 000 forint, a tűzifa beszerzési költségeire a beszerzési költség, de legfeljebb 75 000 forint egyszeri, egy összegben folyósított támogatás adható.

A Program támogatás-elemei fő szabály szerint 2022. szeptember 1-től 2023. február 28-ig adhatóak.

A tűzifa beszerzési költségeire vonatkozó támogatás iránt 2022. augusztus 19. napjától már benyújtható a kérelem, amennyiben kérelmező 2022. július 15. napját követően tűzifavásárlást végzett és rendelkezik a vásárlást igazoló számlával, valamint fatüzelésű fűtőberendezéssel.

Az átlagon felüli áram és gázfogyasztásra pedig majd 2022. szeptember 1-jétől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

A kérelem benyújtásának módja

A Székesfehérvári Veszélyhelyzeti Lakásfenntartást segítő Települési Támogatás Program keretében nyújtott szociális rászorultságtól függő ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell előterjeszteni.

A Székesfehérvári Veszélyhelyzeti Lakásfenntartást segítő Települési Támogatás Program keretében nyújtott szociális rászorultságtól függő ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell előterjeszteni.

A formanyomtatványt ide kattintva érhetitek el.

A kérelem benyújtható:

  • Postai úton
  • Elektronikus úton (Ügyfélkapu regisztrációval a http://epapir.gov.hu oldalon)
  • A Székesfehérvár, Városház tér 2. szám alatti épületben elhelyezett gyűjtődobozban;
  • Személyesen: időpontfoglalást követően, ügyfélfogadási időben (szerda: 8:00-12:00 és 13:00-18:00 és péntek: 8:00-12:00) a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Kossuth u.)

Időpontfoglalás:

A polgármester hozzátette, a rezsitámogatási program esetleges bővítéséről (pl. egy háztartásban élő, több generációs családok tekintetében) a tapasztalatok és adatok birtokában, a későbbiekben születhet majd döntés.

A támogatást érintő bővebb tartalmi információkat ide kattintva találhattok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek