1 évnél régebbi cikk

Egy gyerek és két felnőtt életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Katasztrófavédelem
Egy gyerek és két felnőtt életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő Fehérváron

Január 12-én egy Eszperantó téri lakásban a fürdőszobai nyílt égésterű vízmelegítő közelében elhelyezett szén-monoxid-érzékelő riasztott.

A lakók a hangos sípolásra felfigyelve kinyitották az ablakokat, elzárták a gázüzemű vízmelegítőt és kimentek a lakásból. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók visszakapcsolták a készüléket, majd méréseket végeztek, amelynek során kimutatták a mérgező gáz jelenlétét - számolt be róla a szekesfehervar.hu.

A szén-monoxid-érzékelő alkalmazásának és jelzésének köszönhetően senki sem sérült meg.

A szén-monoxid magas koncentrációban akár egy percen belül halált okozhat. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. 

szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek