1 évnél régebbi cikk

A világ egyik legismertebb bérgyilkosa Fehérvár mellett született
·KultFehérvárcsurgó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Paramount Pictures
A világ egyik legismertebb bérgyilkosa Fehérvár mellett született
·KultFehérvárcsurgó·Utolsó frissítés: undefined

Nem a Sakál, nem Leon, a pofi és nem is Clemenza. De utóbbi majdnem. A megoldást Fehérvárcsurgón kell keresni és A keresztapa folytatásában.

Kevesen tudják, de a hat Oscar-díjjal jutalmazott A keresztapa 2-nek egyik emblematikus szereplője magyar, sőt Fejér megyei származású. Az eredetileg 1909-ben Tóth Imre néven Fehérvárcsurgón született, a világ számára azonban Amerigo Totként megismert szobrászművész alakítja a maffiafilmben Michael Corleone testőrét. A mindig szótlan, talpig éjfeketébe öltözött, sötét kalapos bérgyilkos a film közepén éppen gyilkosságra készül egy párnával, amikor szitává lövik a helyiségbe toppanó rendőrök.

A Székesfehérvár melletti település Malom utcájából induló Tóth Imre élete rendkívül kalandos volt már addig is, hogy szerepet kapott az Egyesült Államokban 1974-ben, Magyarországon azonban csak kilenc évvel később bemutatott gengsztertörténetben. 

Az országot 1930-ban hagyta el gyalog, és meg sem ált Németországig. A Bauhaus Iskolában többek között Moholy-Nagy Lászlótól és Paul Klee-től tanult, majd egy rövid tengerentúli kitérő után  több társával együtt Európában elfogták a nácik. Tot a zwickaui haláltáborba került, ahonnan később két társával szökött meg, és Csehszlovákia, valamint Ausztria érintésével Olaszországba menekült.

A Rómába egyetlen garas és nyelvtudás nélkül megérkező szobrász idővel megtalálta számítását a mediterrán országban: saját műterme lett, ahol a korabeli európai művészélet legjelentősebb alakjai közül megfordult többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Federico Fellini és Igor Sztravinszkij is.

Ezen az 1948-ban készült fotón Amerigo Tot mellett, középen Salvador Dalí, tőlük jobbra pedig Eva Fischer festőművész látható a magyar származású művész római műteremlakásán:

Picassót annyira lenyűgözte a fehérvárcsurgói művész tehetsége, hogy egyszer azt mondta:

Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van.

Egyáltalán nem a véletlennek köszönhette azt sem, hogy Francis Ford Coppola kiválasztotta a Keresztapa néma testőrjének szerepére. Tóth Imre a művészetek mellett kipróbálta magát autóversenyzőként, tengerészként és ejtőernyősként is, ezen felül járatos volt a fegyverek kezelésében, harcolt a második világháborúban.

A polihisztor 1984-ben halt meg az olasz fővárosban. Magyarországon található alkotásai közül az egyik leghíresebb a Csurgói Madonna, amit budapesti és tihanyi kiállítás után 1969-ben adományozott szülőfalujának.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek