1 évnél régebbi cikk

Benyújtották a városi költségvetést: nehéz év lesz, de a stabil gazdálkodás biztosított
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/dr. Cser-Palkovics András
Benyújtották a városi költségvetést: nehéz év lesz, de a stabil gazdálkodás biztosított

Nehéz év elé nézünk, de egyelőre úgy tűnik, hogy stabilan, biztonságosan át tudjuk majd vészelni a 2023-as esztendőt, sőt, még fejleszteni is tudunk majd - hangsúlyozta Cser-Palkovics András az idei költségvetés benyújtása kapcsán.

Rövid Facebook-videóban mutatta be Székesfehérvár polgármestere, hogyan áll össze a város idei költségvetése. Ehhez pedig zsetonokat hívott segítségül.

„1 zseton 1 milliárd forintot jelképez a közös városi kasszában” – emelte ki Cser-Palkovics András, majd a bevételeket részletezve így folytatta: "Összesen 104 zseton van előttem. Tehát 104 milliárd forintból gazdálkodunk idén. Ebből a 104 zsetonból 65 állami zseton, 32 városi, saját bevétel, 7 pedig európai uniós bevétel. Tudni kell azonban, hogy 40 zsetont nem most, hanem korábban kaptunk, ezeket hívjuk maradványpénzeknek.”

A maradványpénzeket különböző projektekre adta az állam, ilyen például a Vasvári és a Kodolányi gimnázium felújítása. Kiemelte azt is, hogy 10 milliárd forintot kap az önkormányzat az államtól idén működésre, tehát a kötelező önkormányzati feladatok ellátására.

„Az igazi lényeget a piros zsetonokban találjuk. A piros zseton ugyanis a saját bevételünk, amiről csakis mi, önkormányzatként dönthetünk! Ebből 32 van, tehát idén is rekordot döntöttünk, hiszen minden nehézség ellenére nőni tudott a helyi adóbevételünk. A piros zsetonokban minden fehérvári munkája benne van, de az adója nincs, ugyanis magánszemélyek továbbra sem fizetnek helyi adót Székesfehérváron, csak a vállalkozások” – mondta a polgármester. 

A 32 milliárd városi bevételből 6 milliárdot kell Székesfehérvárnak átadni szolidaritási hozzájárulásként az állam. Ennek kapcsán Cser-Palkovics András leszögezte, szerinte ebben a mértékben és arányban nem igazán igazságos a szolidaritási hozzájárulás, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy a jövőre nézve ezen változtatni lehessen, mert erre nagy szükség is lenne. 

A kiadások kapcsán elhangzott, idén 44 milliárd forintot tesz ki a város működési költsége, amely az előző évekhez képest az energiaárak emelkedése, az infláció és a gazdasági helyzet miatt jelentősen megemelkedett idén.

„Ami azonban jó dolog, hogy ebből egy egész zsetont, tehát mintegy 1 milliárd forintot bérfejlesztésekre és a cafeteria-juttatások megtartására, növelésére tudunk fordítani. 51 zsetont költünk különböző fejlesztésekre, a multicsarnokra, a középiskolák felújítására, a kerékpárutak építése és a Fehérvár Tüdeje program is” – részletezte, hozzátéve, a fejlesztési zsetonkupac most soknak tűnik ugyan, de arra fel kell készülni, hogy gyorsan apad majd, ahogy haladnak előre az építkezések, és a következő években nem számít túl sok új fejlesztési zsetonra a gazdasági helyzet miatt. 

Cser-Palkovics András kiemelte, az idei évben két nagyon fontos dolog van: az első, hogy mindig legyen elég pénz arra, hogy működjön a város, minden városi alkalmazott megkapja a fizetését, menjenek az autóbuszok és legyen világítás, fűtés az intézményekben. A másik, hogy a lehető legtöbbet tudjanak takarékoskodni.

„Utóbbi kapcsán néhány szám: békeidőben 3 zsetont kellett mindenestül energiára fizetnünk. Most ez már 5 zseton, de ebben nincs benne a szolgáltatók, tehát például a Városgondnokság többletköltsége. Sajnos ugyanis a Városgondnokság kiadásai másfél zsetonnal, vagyis 1,5 milliárddal nőttek meg, főleg az uszoda és a közvilágítás költségei miatt. Két éve a közvilágítás egy fél zsetont se tett volna ki, most azonban bőven több, mint 1 teljes zseton” - hangzott el a videóban.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, a teljes közvilágítás felújítási mindenképpen elkészült volna a következő években, most azonban egyszerre kell, hogy ezt megtegyék, ami több mint 2 milliárd forintba fog majd kerülni. Ezt egyben a város nem tudja kifizetni, ezért két lehetőség van, pontosan úgy, mint egy autóvásárlásnál: vagy részletekben fizeti majd ki a város kivitelezőknek, vagy pedig hitelt vesz fel. Ami azonban nem elhanyagolható, a közvilágítás áramigénye a felére fog csökkenni, a minőség pedig javul, tehát gyorsan megtérül majd ez a befektetés. 

„Összegezve tehát, nehéz év elé nézünk, de egyelőre úgy tűnik, hogy stabilan, biztonságosan át tudjuk majd vészelni a 2023-as esztendőt, sőt, még fejleszteni is tudunk majd” – zárja az összegzést a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek