1 évnél régebbi cikk

Elkísértünk két látássérültet Fehérváron, hogy megmutassuk, milyen akadályokkal küzdenek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly/FTV
Elkísértünk két látássérültet Fehérváron, hogy megmutassuk, milyen akadályokkal küzdenek

Nehéz a látássérültek gyalogos közlekedése, erre hívja fel a figyelmet két fehérvári fiatalember.

Bár akadálymentesítés terén Székesfehérvár egyre fejlettebb, még mindig van mire odafigyelniük a látóknak. A látássérültek számára ugyanis nem mindig zökkenőmentes a városi közlekedés. A Fehérvár Televíziót Gyarmati Gábor és Györök Márk, két fehér bottal közlekedő fiatalember kereste meg azért, hogy megmutassák, gyalogosként milyen akadályokkal kell nap mint nap megküzdeniük.

Ahogy a videóból is kiderül, az egyik legnagyobb problémát napjainkban a járda közepén hagyott rollerek okozzák.

A stáb elindult, hogy a városban lerakott rollert keressen, és nem kellett sokáig menni: Palotavárosban, csak úgy, mint más városrészekben is hevertek rollerek, sőt volt, hogy egyszerre kettőt is hagytak a járdán, amelyek éppen Gábor és Márk útjába kerültek. A srácok azt mondják: sokan nem is gondolnak bele a látássérültek helyzetébe, pedig kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének a fájdalmat okozó „találkozások”.

A fiatalemberek azt is elmondták híradónknak, hogy bár a városi akadálymentes közlekedés szerintük javuló tendenciát mutat, a rollerek mellett más van gond is van. Ugyanakkor fontos pozitívumot jelent az, hogy a gyalogosátkelőknél távirányító használatával a látássérülteket hangos lámpák segítik, és egyre több helyen vakvezetősávos zebrákat, rámpákat alakítottak ki a városban.

A két fiatal néhány tanáccsal is szeretné ellátni a fehérváriakat. Fontos, hogy ha valaki segíteni szeretne a zebrán az átkelésben, a látó személy menjen elöl úgy, hogy a látássérült megfogja a vállát. A padka előtt pedig célszerű lassítani és felhívni a figyelmet az akadályra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek