1 évnél régebbi cikk

Fehérvári rendező filmje a Barátság Moziban
·Kultfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Szétszakítva
Fehérvári rendező filmje a Barátság Moziban
·Kultfilm·Utolsó frissítés: undefined

Burján Zsigmond Szétszakítva című filmdrámáját március 2-án, 6-án és 20-án is vetítik.

A Csak még egyszer, előre! című háborús filmballada folytatása a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred frontról hazatért katonáinak sorsát mutatja be az 1918 és 1920 közötti időszakban, az őszirózsás forradalomtól a román megszálláson át a trianoni döntésig.

1959 októberétől indul vissza a múltba a Burján Zsigmond filmje. A 17-esek egykori parancsnoka, Sipos Gyula emlékeiből azt az időszakot eleveníti fel a Szétszakítva, amikor a gyalogezred életben maradt tagjai hazatérve megpróbálják megtalálni helyüket a polgári életben.

A visszatérés azonban cseppet sem egyszerű, a katonáknak fel kell dolgozni a harctéri eseményeket, szembesülniük kell az otthon maradottak sorsával. Mindeközben katonaként helyt kell álljanak az 1918 és 1920 közötti kaotikus időszakban.

A Szétszakítva rendezője, Burján Zsigmond mindazok figyelmébe ajánlotta a filmet, akiknek felmenői részt vettek az első világháborúban, és megélték az azt követő történéseket is Magyarországon. Kiemelte, egy ki nem beszélt témáról egy helyi történeten keresztül mesél a film, amelynek az értékéhez csak hozzátesz, hogy szinte kizárólag fehérvári alkotók készítették azt.

A film a március 2-i este hat órakor kezdődő bemutatót követően március 6-án és 20-án is látható lesz a Barátság Moziban. A tervek szerint a fehérvári vetítések utána a film országos turnéra indul, hogy minél többen megismerhessék a nagy háborúból hazatérő 17-esek történetét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek