3 évnél régebbi cikk

Godzilla Kong ellen (Godzilla vs. Kong) kritika: nem gondoltam volna, hogy ekkora szükségem van egy közel kétórás, agyament zúzásra
Fehérvár Médiacentrum fotója
Warner Bros.
Godzilla Kong ellen (Godzilla vs. Kong) kritika: nem gondoltam volna, hogy ekkora szükségem van egy közel kétórás, agyament zúzásra

Bár gyerekkoromban oda meg vissza voltam Godzillától, a róla készült újragondolt filmek olyannyira nem ugrották meg az ingerküszöböm, hogy a második felvonást mind a mai napig nem néztem végig. Bezzeg a Kong: Koponya-szigetet már vagy ötször láttam, így tűkön ülve vártam a két gigász bunyóját, azon belül is azt, ahogy Kong palacsintává lapítja a szörnyek királyát. Bocsi, gorillapárti vagyok. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Godzilla Kong ellen! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Godzillával még egészen apróka koromban találkoztam először, amikor is 1998-ban bemutatták a Roland Emmerich-féle Godzillát a mozikban, amely akkora siker lett, vagy legalábbis olyannyira feltüzelte a népeket, hogy a világ jó pár évig Godzi-lázban égett.

Hogy ez így is maradjon, a készítők különböző akciófigurákkal töltötték fel a boltok polcait, amelynek köszönhetően engem is teljesen megbabonázott a szörnyek királya. Sőt, akkoriban egy rajzfilmsorozatot is indítottak a mozi folytatásaként, így heti rendszerességgel tudtam elmerülni Godzilla és társai világában.

Persze Godzilla története ennél sokkalta régebbre nyúlik vissza: a mutánshullő japánban született, ahol is kaidzsunak, vagyis óriásszörnynek keresztelték el. Először Honda Isiró rendező és a Toho filmstúdió keltette életre az 1954-es Godzilla (vagy Godzsira) című alkotással, amely igencsak elnyerte a közönség tetszését, így nem volt megállás. 

Bár a legtöbben csak az amerikai és az újragondolt változatokat ismerik, 2017-ig összesen harminc japán film jelent meg Godzilláról. Durva, mi?

És ha már újragondolt változatok, 2014-ben valamiért úgy gondolta a Legendary Pictures és a Warner Bros., hogy jó ötlet létrehozni egy saját szörnyuniverzumot, amely első hírmondója maga a szörnyek királya, Godzilla lett.

Nos, a filmet hatalmas buktaként könyvelték el, ezért nem is értette senki, hogy mit akarnak kezdeni a Godzilla-reboot második felvonásával, a Godzilla II. - A szörnyek királyával (kritikánkat ide kattintva olvashatjátok), amely bár nagyobb zúzásokkal operált, szintén a süllyesztőben végezte.

Persze időközben befutott King Kong (aki már 1933 óta tevékenykedik a szórakoztatóiparban) újraálmodott darabja, a Kong: Koponya-sziget is, amely egészen jópofára sikeredett, így az adhatott némi reményt a stúdiónak, ha összeeresztik a két monstrumot. Hátha...

 

Sztori

Első blikkre amennyire egyszerűnek tűnik a Godzilla Kong ellen cselekménye, olyannyira nehéz összefoglalni úgy, hogy minden fontos szereplőt és mozzanatot megemlítsek, illetve nagyjából tiszta legyen, mi vezetett a két gigászi szörny pofozkodásához.

Öt évvel járunk a Godzilla II. - A szörnyek királya történései után, amikor is sokak kedvenc hüllője szénné alázta a háromfejű Ghidorah-t, a többi titán azonnal behódolt neki, majd mint, aki jól végezte dolgát, visszaevickélt a víz alatti, sziklákkal bélelt kulipintyójába.

Míg nem egy szép napon a jó öreg Godzi - látszólag - teljesen indokolatlan nekiesik az Apex Cybernetics egyik épületének, amit olyannyira nem tudnak hova tenni a fejesek, hogy útjuk egyenesen a Kong: Koponya-sziget óta brutálisan megnőtt Konghoz vezet, akit azon nyomban az óriásgyík ellen akarnak uszítani.

A hatalmas gorilla felbukkanásával aztán egy szempillantás alatt felgyorsulnak az események, amelynek köszönhetően folyamatosan összeakasztja a bajszát a két dudás, akik nagyon nem férnek meg egymás mellett a Földnek nevezett csárdában. 

 

Karakterek

Most írjam le, hogy teljesített Godzilla és Kong? Merthogy lényegében kettejük zúzásáról szól a film, amely közben hébe-hóba beugrik valaki, hogy valami tudományos zagyvasággal, vagy indokolatlan emberkedéssel megakassza a szórakozást. Meglátjátok, tényleg így érzitek majd.

Na jó, itt van nekünk például Millie Bobby Brown, aki egyre inkább megmutatja tehetségét, ám ebben a moziban például ez senkit nem fog érdekelni. Szép, ügyes, okos, de hol van már King Kong?

De ugyanezt elmondhatnám Kyle Chandlerről, Alexander Skargårdról, vagy Rebecca Hallról is, a lényeg: valószínűleg senki nem az alapján fogja eldönteni, megnézi-e a Godzilla Kong ellent vagy sem, hogy milyen színészi teljesítményekkel rukkoltak elő a kiváló művészek.

Csak azért kellettek, hogy egyrészt valamivel, vagyis inkább valakikkel kitöltsék az eszement bunyók közötti űrt, másrészt ne egy nagy CGI-orgia legyen az egész alkotás. Pedig, pedig, lehet, hogy jobban jártunk volna vele...

 

Összegzés

Nos, a Godzilla Kong ellen pont azt nyújtja, amit valószínűleg mindenki várt tőle. Agyatlan zúzdát, amelyben az emberi szálak, meg úgy en bloc az egész történet feleslegesnek érződik, ugyanis mindenki arra kíváncsi, mit tud kezdeni egymással a populáris kultúra két legikonikusabb szörnye, avagy mekkora tockosokat tud kiosztani Godzilla és King Kong.

Jelzem, nagyokat, brutálisan nagyokat. Rendesen nekem fájt, ahogy néztem, hogyan építik bele egymást a betonba. Szóval, ha csak a tülekedést nézzük, akkor tuti bejövős lesz a produkció.

Innentől kezdve, ahogy sejteni lehetett, a készítők maximálisan rámentek a látványra, (sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy a Godzilla Kong ellen lesz 2021 legmutatósabb darabja), amelyet olyan jó érzés volt nézni, hogy azt egyszerűen nem tudom szavakba önteni.

Közel két órán keresztül csak bámultam a képernyőt, pislogni sem nagyon mertem, nehogy lemaradjak egy újabb, tökéletesen megkoreografált akciójelenetről, és ez olyannyira feltöltött, hogy a stáblista után azon nyomban odaadtam volna a Godzilla Kong ellennek az év filmje címet. 

Pedig, ha az őrült csapkodásokat leszámítjuk, akkor igencsak kilóg a lóláb, úgy is lehetne fogalmazni, hogy egyetlen értelmes elemet sem sikerült beszuszakolni a látványpornóba, amely talán annyira nem is baj, ugyanis nem ezért vártátok annyira Godzilla és King Kong csatározását.

Végezetül pedig annyi, hogy nyugodtan tegyetek vele egy próbát, hiszen olyan csodára képes, mint kevés közelmúltban megjelent mozi: úgy kiszakít a szürke hétköznapokból, hogy teljesen megfeledkeztek a világ zajáról. És ennél talán most nem is nagyon kell több. 

10/7 - Továbbra sem tudnak érdemben mit kezdeni a Godzilla-féle szörnyuniverzummal, de piszok jól szórakoztam

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek