1 évnél régebbi cikk

Vajon ez lesz az utolsó? A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődik, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítjuk előre.
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Vajon ez lesz az utolsó? A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődik, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítjuk előre.

Ha nincs a Covid, akkor nagy valószínűséggel már nem állítgatnánk az órákat sem évente két alkalommal. Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, ami az egyik legnagyobb támogatást Magyarországtól kapta.

A koronavírus-járvány miatt azonban ezt elhalasztották, a 2021-es határidőt 2024-ig tolták ki. Szóval könnyen elképzelhető, hogy ez az utolsó alkalom, hogy a szerkentyűk mellett a szervezetünket is hozzá kell szoktatni az új időszámításhoz. 

Mert nem az a baj az óraátállítással, hogy a készülékeket évente két alkalommal egy órával előre, majd egy órával vissza kell tekerni, hanem az, hogy az emberi idegrendszerre kifejezetten rossz hatással van az állítgatás.

Vasárnap hajnali kettő órakor három órára kell átállítani az órákat, ez az egy óra elvonás pedig sokakat megvisel. Az egy órával kevesebb alvás miatt fáradtabbá, ingerlékenyebbé válhatunk, ráadásul a gyerekeket és az időseket fokozottan igénybe veszi a bioritmusuk felborulása. Vannak olyanok is, akiknél keringési gondokat is okoz az átállás. A tudósok egy része úgy véli, hogy az "eredeti", vagyis a téli időszámítás lenne a jó, míg az emberek nagy része inkább a nyárit választaná.

Poll#49: Te melyikre szavazol?

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt. A március 25-én, szombaton induló éjszakai vonatok egyórás késéssel érkeznek meg külföldi célállomásukra, valamint az éjszaka úton levő nemzetközi személyszállító vonatok is körülbelül 60 perccel később érkeznek Budapestre. Az óraátállítás több belföldi éjszakai vonatot is érint, így a Budapest-Székesfehérvár közötti járatot is. A Volánbusz járatai közül az érdi, a kiskunhalasi és a hódmezővásárhelyi térségben módosul néhány éjszakai busz indulása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek