1 évnél régebbi cikk

Ismét csökken a benzin és gázolaj ára a hazai kutakon szerdán
·Híreküzemanyag·Utolsó frissítés: undefined
Ismét csökken a benzin és gázolaj ára a hazai kutakon szerdán
·Híreküzemanyag·Utolsó frissítés: undefined

Nyáron viszont akár 650 forintot is fizethetnek az autósok egy liter üzemanyagért.

Szerdától tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak a holtankoljak.hu oldal szerint. A benzin így bruttó 7, a gázolaj 6 forinttal lesz olcsóbb a kutakon.

"Az elmúlt hetekben a forint erősödésének köszönhettük azt, hogy csökkentek a hazai üzemanyagárak. Holnap 6 és 7 forintos csökkenést tapasztalhatunk a benzinkutakon, amennyiben a nagykereskedelmi árváltozást érvényesítik a kutakon" - mondta el Bujdos Eszter, a holtankoljak.net ügyvezetője.

A szakértők azonban úgy nyilatkoznak, nem sokáig örülhetünk a csökkenő üzemanyag áraknak, nyárra ugyanis ismét jelentős áremelkedésre kell számítani: júniusra akár ismét 650 forintba is kerülhet egy liter benzin Magyarországon, ugyanis 50 forinttal drágulhat az üzemanyag a következő két hónapban.

Az olajárak emelkedése a magyar inflációt is meglökheti. A GKI úgy számol, hogy a magasabb olajár éves szinten fél százalékkal emelheti tovább az inflációt Magyarországon, ami az Európai Unióban már így is a legmagasabb.

"Május 1-től az országok azt tervezik, hogy a kínálati oldalon csökkentik a kitermelt olaj mennyiségét. A növekvő igények és a növekvő olaj iránti kereslet miatt ez arra ad esélyt, hogy a hazai üzemanyagárak is emelkedjenek. Ha az olaj világpiaci ára emelkedik, az elég hamar érvényesül Magyarországon is" - tette hozzá Bujdos Eszter, a holtankoljak.net ügyvezetője.

A gázolaj jelenleg olcsóbb, mint a benzin, és már átlagosan 25 forint a különbség literenként a két üzemanyagtípus között, ami 16 éve fordult elő utoljára. Jelenleg a 95-ös benzin nagykereskedelmi átlagára 610 forint/liter, a gázolajé pedig 585 forint/liter.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek