11 hónapnál régebbi cikk

Nem zenélnek már Fehérváron a lányok
Nem zenélnek már Fehérváron a lányok

Számtalan esetben a vandalizmus vagy az anyagi haszonszerzés reménye tesz tönkre egy-egy köztéri alkotást. Így jártak a Zenélő Lányok is: a bronzszobrok egy Oroszlány környéki tóból kerültek elő és úgy fest, többé már nem állítják fel őket Székesfehérváron.

Elkerekedett, csodálkozó szemek figyelték az előző éjszaka rombolásának nyomait. A Zenélő Lányok szoborcsoportnak az arra járók csak hűlt helyét találták 2010. július 8-án a kora reggeli órákban, az előző éjjel ismeretlen tettesek levágták a talapzatról a két lányfigurát és ellopták azokat. A furulyázó, illetve az éneklő kislány R. Kiss Lenke szobrászművész alkotása, a 2000-ben elhunyt művész a régió egyik legfoglalkoztatottabb szobrásza volt, a Tapolca-Pápa-Székesfehérvár háromszögben összesen 26 köztéri alkotása készült.

Kérésemre Szabó Péter, a Köztérkép székesfehérvári szerkesztője összefoglalta a szobor keletkezésének körülményeit.

A Zenélő Lányok 1965-ben készült el és 1968-ban került az Ybl Miklós Általános Iskola (napjainkban a Kodolányi Főiskola Ybl-épülete) elé. Az évek során volt egy komoly változás a szobornál, ugyanis eredetileg a furulyás lány a másik alak oldalánál, 90 fokban felé fordulva helyezkedett el. Az idők folyamán visszafelé elforgatták, a két szobor így egymás mellé került. Kisebb rongálásokat leszámítva 42 esztendőn keresztül állandó szereplői voltak a környék látképének, egészen a fentebb említett éjszakáig.

Ekkor, 2010. július 7-én éjszaka aztán a Zenélő Lányok szoborcsoportot levágták a talapzatáról, vélhetően a tolvajok abban reménykedtek, hogy tömör bronzból készültek a figurák. Azok azonban üregesek voltak, ráadásul nem is bronzból készületek, mint később kiderült, a szétvágásuk is a vártnál nagyobb feladatot jelentett.

A lopás után két héttel a rendőrség névtelen bejelentést kapott, mely szerint a Dobai kúti külfejtési tóban kell keresni az alkotást. Eleinte tartotta magát az a szóbeszéd, hogy maguk a tolvajok jelentették be a szobrok helyét, ám valószínűbb, hogy a bejelentő történetének megfelelően valóban egy tilosban fürdőző volt a megtaláló. A Dobai kúti külfejtési tóban ugyanis tilos volt a fürdés, a bejelentő azonban vélhetően ezt megszegve fedezte fel a Zenélő Lányokat, és a tiltott fürdőzés miatti felelősségre vonás elkerülése érdekében telefonált névtelenül.

Akárhogy is volt, a szobrok valóban ott voltak, ahol a bejelentés alapján keresni kezdték őket. A Kamikaze Búvár Baráti Kör segítségével felszínre hozott lányok nem voltak jó állapotban, megrongálták, részlegesen feldarabolták őket, a furulyás lányt nagyjából 85 százalékos állapotban találták meg, a másik figurának azonban csak jó 15 százaléka került elő. A barbár rombolást jól mutatja, hogy a fellelt részek összesen 25 darabban kerültek elő. Ez alapján el lehet képzelni, mekkora volt a pusztítás.

Sajnos a szobrok sorsa később sem fordult jobbra. Előbb Kocsis Balázs szobrászművészhez kerültek, aki már korabeli fotókat is begyűjtött a restauráláshoz, a munkálatok azonban félbeszakadtak. R. Kiss Lenke szobrászművész hagyatéka kapcsán ugyanis póthagyatéki eljárás indult, mely során a szerzői jog örökösödése kapcsán vitás kérdések merültek fel. Információink szerint ezek végül oda vezettek, hogy a szobrokat az örökösök elszállíttatták, így ennyi idő elteltével szinte biztos, hogy Zenélő Lányokkal már nem fogunk Fehérvár utcáin találkozni.

Nem csak ebben kérdésben maradt el a happy end: az elkövetők személye a mai napig nem ismert, a rendőrségi nyomozás nem jutott sem a rablók, sem a megtalálási helyszín bejelentőjének nyomára. Vélhetően ahogy a szobor nem kerül vissza a helyére, úgy ebben a történetben a bűnösök sem fogják elnyerni méltó büntetésüket.

Borítókép: www.kozterkep.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek