1 hónapnál régebbi cikk

Rongálás, bontás, újraavatás: a székesfehérvári Arge-kút története
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Rongálás, bontás, újraavatás: a székesfehérvári Arge-kút története
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Szabady Veronika szobrászművész és keramikus mindössze 67 évet kapott az élettől, ám köztéri térplasztikái és díszkútjai őrzik emlékét. Alkotásai közül Székesfehérváron az Arge-kút 1978-ban készült el, de a rongálások miatt 1987-ben újraavatták, majd a közelmúltban felújították.

Szabady Veronika szobrászművész, keramikus 1933. január 25-én született Budapesten. 1953 és 1958 között a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója volt díszítőszobrász-kerámia szakon, mesterei Borsos Miklós és Illés Gyula voltak. Foglalkoztatott művésznek számított, ahogy a Köztérkép fogalmaz munkásságával kapcsolatban:

„Nagyméretű, az ősi rakott technikát alkalmazó, vagy mintázott, égetett samott szobrok, térplasztikák, parkdíszek, szökőkutak, csobogók a legjellegzetesebb munkái. Plasztikáival térbeli nyugvópontok létesítésére törekszik.”

Szabady Veronika munkásságában tehát a köztéri alkotások kiemelt helyet foglaltak el, főleg 1969 és 1996 között rengeteg hazai településen kerültek ki munkái. A teljesség igénye nélkül a Városliget mellett Leányfalu, Visegrád, Esztergom, Vác, Oroszlány, Tata, Szentendre, Szekszárd, Siófok és Székesfehérvár is gazdagodott Szabady-alkotással. Szabady Veronika végül mindössze 67 esztendősen, 2000. március 25-én hunyt el Budapesten.

Városunkban nem is egy, hanem rögtön két alkotása is van a művésznőnek, igaz, a két alkotás egy helyen, egymást kiegészítve alkot egységet. Ez az alkotás-csoport nem más, mint a III. Béla király téren található Arge-kút, mely igazából két kutat és a hozzájuk tartozó medencéket jelenti. Napjainkban egy, a közelmúltban felújított szökőkút üzemel a téren, az Arge-kút két része közül az egyik ennek közepén a másik közvetlen közelében helyezkedik el, utóbbi immár saját medence nélkül.

A két samott plasztika 1978-ben került avatásra, ám sajnos nem vigyáztak az alkotásokra, a folyamatos megrongálásuk miatt 1982-ben lebontották őket. Öt esztendő szünet következett, majd 1987 óta ismét helyükön találhatóak az alkotások, igaz, nem eredeti funkciójukat betöltve.

Szerencsére azonban a nagyobb rongálások már elkerülték őket, ráadásul 2019-re elkészült a tér rekonstrukciója is, melynek köszönhetően az Arge-kút is megújult. Ennek köszönhetően ha már nem is klasszikus értelemben vett kútként, de emléket állíthatnak egy nagyszerű és tehetséges szobrászművésznek, aki egyedi alkotásaival színesítette Székesfehérvár gazdag köztéri kultúráját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek